Članice EU odobrile istorijski klimatski zakon

28.06.2021. 12:35 / Izvor: Agencije
Članice EU odobrile istorijski klimatski zakon

Ministri iz 27 članica EU zvanično su odobrili sporazum u ponedjeljak, izuzev Bugarske koja se suzdržala.

Države članice Evropske unije u ponedjeljak su dale konačno odobrenje zakona koji bi učinio ciljnu cifru emisije stakleničkih gasova u bloku zakonski obavezujućom, dok se tvorci politike EU pripremaju za golemi novi politički paket u borbi protiv klimatskih promjena.

Pregovarači iz Evropskog parlamenta i država članica EU postigli su sporazum u aprilu o klimatskom zakonu, koji postavlja ciljne cifre na smanjenju emisije stakleničkih gasova za 55 posto do 2030. godine, u odnosu na nivoe iz 1990., i potom ih eliminira do 2050.

Ministri iz 27 članica EU zvanično su odobrili sporazum u ponedjeljak, izuzev Bugarske koja se suzdržala.

"Konačni kompromis ne odražava dovoljno našu nacionalnu poziciju", izjavio je portparol bugarske vlade, bez dodatnih pojašnjavanja.

Čelnici članica EU obavezali su se na ciljnu cifru smanjenja emisije gasova u decembru, koja ima za cilj postaviti blok na put izbjegavanja najgoreg senarija klimatskih promjena. Ta cifra odnosi se na kompletnu emisiju gasova u EU, umjesto obavezujućih zahtjeva za svaku zemlju.

Zakon ima za cilj uvesti borbu protiv klimatskih promijena u središte politike EU, osiguravajući da buduća regulativa podržava rezove emisije stakleničkih gasova.

To bi zahtijevalo goleme političke reforme. Većina zakona u EU ima za cilj ispuniti prethodno postavljenu ciljnu cifru emisije gasova za 40 posto do 2030.

Evropska komisija započet će s tim pomacima 14. jula kada će predložiti desetke novih političkih inicijativa na preoblikovanju industrije, energetike, saobraćaja i stambene politike na emitiranju manjih količina CO2. Ti prijedlozi će uključivati reforme tržišta ugljen dioksida u EU, oštrije standarde za emisiju CO2 u novim automobilima, i više energetske ciljeve za obnovljivu energiju.

Klimatskii zakon također zahtijeva od Bruxellesa da pokrene nezavisnije ekspertsko tijelo radi preporuka klimatske politike, i mehnizma poput budžeta koji bi izračunao ukupnu emisiju gasova koju EU može proizvesti u periodu 2030-2050. u okviru klimatskih ciljeva.

Evropski parlament odobrio je zakon prošle sedmice. Parlament i države članice potpisat će tekst, u formalnom potezu u ovoj sedmici prije nego što postane zakon, prenosi Reuters.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU