Coveney: Bidenov izbor mogao bi uticati na trgovinske razgovore o Brexitu

09.11.2020. 14:14 / Izvor: Fena
Coveney: Bidenov izbor mogao bi uticati na trgovinske razgovore o Brexitu

Izborna pobjeda Joa Bidena mogla bi imati uticaja na ključne razgovore u ovoj sedmici između Velike Britanije i Evropske unije.

Izborna pobjeda Joa Bidena mogla bi imati uticaja na ključne razgovore u ovoj sedmici između Velike Britanije i Evropske unije o trgovinskom sporazumu dvije strane nakon nedavne intervencije novoizabranog američkog predsjednika u irsku korist, izjavio je u ponedjeljak irski ministar vanjskih poslova Simon Coveney.

"Mislim da to možda može dovesti do promjene. Joe Biden istinski je prijatelj Irske, on je neko ko je u jeku predizborne kampanje davao veoma jasnu izjavu o potrebi da se spriječi stvaranje takozvane 'tvrde' irske granice u budućnosti povezane s politikom prema Brexitu", izjavio je Coveney za irskog emitera programa RTE.

"Odnosi između Donalda Trumpa i Borisa Johnsona su bliski i bilo je mnogo govora o brzom postizanju trgovinskog sporazuma između Britanije i Sjedinjenih Država. Sada kada će Joe Biden postati naredni predsjednik, sa sigurnošću mogu reći da će to biti razlog za pauzu u razmišljanju Broja 10 (Downing Streeta) kako bi se osiguralo da se irsko pitanje učini prioritetom dok pokušavamo zaključiti ovu fazu", izjavio je šef irske diplomatije, prenosi Reuters.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU