Dablinu odobrena nova tranša od 2,6 milijardi eura

08.02.2013. 09:13 / Izvor: SRNA
Dablinu odobrena nova tranša od 2,6 milijardi eura

Međunarodni monetarni fond (MMF), Evropska centralna banka (ECB) i EU saglasili su se jučer da Irskoj odobre novu tranšu pomoći od 2,6 milijardi eura

Međunarodni monetarni fond (MMF), Europska centralna banka (ECB) i EU saglasili su se jučer da Irskoj odobre novu tranšu pomoći od 2,6 milijardi eura. Tranša je dobila zeleno svjetlo, nakon što je Dablin dobio pozitivne ocijene u posljednjoj reviziji i započeo  razgovori o izlasku iz programa finansijske pomoći.

"Irska je održala snažno provođenje programa reformi što je doprinijelo značajnom poboljšanju u pristupu tržištu i za banke. Započeti su i razgovori o načinima za što bolju pripremu i podršku izlasku iz programa finansiranja",  navodi se u saopštenju takozvane trojke -  EU, ECB i MMF.

Posljednja tranša sadrži milijardu evra od MMF i 1,6 milijardi eura od partnera iz evrozone. Osim  navedenih iznosa,  očekuje se da će članice EU dati još pola milijarde evra. Irska je krajem 2010. godine bila primorana da uzme 85 milijardi evra finansijske pomoći od MMF i EU,  jer su ogromna  dugovanja dovela tu zemlju na ivicu bankrota. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU