Daleko od digitalizacije: Kako izgledaju covid pasoši u zemljama EU-a?

29.05.2021. 08:27 / Izvor: N1
Daleko od digitalizacije: Kako izgledaju covid pasoši u zemljama EU-a?

Kako izgledaju potvrde?

Iako Europska unija na realizaciji covid-pasoša aktivno radi praktično od početka godine, njena odgoda za srpanj teško može biti dobra vijest za domaći turizam, a posebno činjenica da će primjena tog dokumenta na nekim našim emitivnim tržištima do zadnjeg trenutka biti upitna, pišu hrvatski mediji.

Naime, prema informacijama koje je Jutarnji list dobio od Hrvatske turističke zajednice, izgledno je da će Slovaci ove godine na Jadran dolaziti s isprintanim papirima i kartonskim potvrdama.

Ipak, ne samo da je Slovačka daleko od digitalizacije zdravstvenih informacija koje će ovo ljeto biti potrebne za putovanja, nego problem postoji i s trenutnim, papirnatim potvrdama koje nisu najprikladnije za prelazak granice, a od direktora predstavništva Dubravka Miholića doznaje se da problem postoji kod sve tri vrste potvrda – za vakcinisane, preboljele i negativne osobe jer se većina dokumenata izdaje na slovačkom jeziku.

Za razliku od Slovaka, Česi već sad nemaju problem s putovanjima – potvrde koje se trenutno izdaju su dvojezične, a covid-pasoš trebao bi biti formaliziran i prije jula.

Poljska je po tom pitanju prilično napredna: Direktorica predstavništva u Varšavi Agniezska Puszczewicz kaže kako se covid-pasoš na tržištu testira od 20. maja, a najave su da će certifikat biti povezan s evropskim sistemom najkasnije do 25. maja, ali izgledno već i od početka mjeseca.

Velik zagovaratelj zelene karte, tržište Austrije, aktivno radi na uvođenju dokumenta, a trenutno se preispituje je li postavljenim konceptom osigurana zaštita osobnih podataka na koju Austrijanci polažu veliku važnost.

Dobra situacija je i u Mađarskoj koja ima digitalno centralizirane podatke te već sada izdaje sigurnosne certifikate svima koji prime vakcinu ili su preboljeli bolest. 

Postojeće iskaznice u digitalnom obliku i sad se koriste u zemlji, prema direktorici predstavništva Ivane Herceg, a Hrvatska je s Mađarskom ionako potpisala sporazum o međusobnom prihvaćanju potvrda o vakcinisanju, što se pozitivno odražava na povećan broj dolazaka mađarskih turista u Hrvatsku.

Italijanski premijer Mario Draghi ove swedmice je u Bruxellesu najavio da će digitalni certifikat biti spreman za sredinu juna te zasad nema nikakvih dojava da bi oko njegova uvođenja na području Italije bilo kakvih poteškoća, prenosi Jutarnji list.

Eventualne poteškoće tako se zasad anticipiraju uglavnom za slovačko tržište koje je Hrvatskoj poprilično bitno.

Slovaci, naime, spadaju u top 10 emitivnih tržišta, no s obzirom na pandemiju, njihov udio lani spao je na dva posto, kad je na Jadran stiglo 157 hiljada Slovaka te napravilo 1,1 milion noćenja. 

Mršave su to brojke u odnosu na 464 hiljade slovačkih gostiju, koliko ih je na odmor pristiglo 2019., ali u drugoj po redu sezoni obilježenoj pandemijom turistički sektor računa na svaki pojedinačni dolazak. U prilog ne ide ni činjenica da je covid-pasoš odgođen za početak jula, kao ni to da će članice od tog datuma imati još probni period od šest tjedana da taj dokument postane potpuno operativan, čime smo već stigli do polovice avgusta, odnosno u kasno ljeto.

Kako bi se to preveniralo, premijer Andrej Plenković najavio je sklapanje bilateralnih sporazuma s emitivnim tržištima kako bismo turistički promet ostvarivali i prije uvođenja digitalnog certifikata.

Kako izgledaju potvrde?

Slovačka: Testovi na A4 papiru, a nema ni prevoda na engleski i elektroničnog koda.

Češka: Već izdaju dvojezične potvrde, covid-pasoše vjerojatno i prije jula.

Poljska: Covid-pasoš na tržištu se testira od 20. maja, a s EU-om će biti povezana do 25. juna. 

Austrija: Preispituju da je li konceptom osigurana zaštita osobnih podataka.

Mađarska: Imaju digitalno centralizirane podatke i izdaju sigurnosne certifikate.

Italija: Digitalni certifikat bit će spreman do sredine juna, ne očekuju poteškoće.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU