Danska otvara granice Nijemcima, Norvežanima i Islanđanima

30.05.2020. 10:12 / Izvor: HINA
Danska otvara granice Nijemcima, Norvežanima i Islanđanima

Na ulasku u Dansku turistima će biti ponuđeno testiranje.

Danska ja objavila u petak da će 15. lipnja otvoriti svoje granice za državljane Njemačke, Norveške i Islanda, a mogućnost ulaska na svoj teritorij državljanima drugih zemalja EU i Ujedinjenog Kraljevstva odgodila je dao kraja ljeta.

"Računamo na otvaranje drugim zemljama iz Schengenskog prostora i Velike Britanije krajem ljeta", rekla je danska premijerka Mette Frederiksen na konferenciji za novinare.

Za ulazak u Dansku, njemački, islandski i norveški turisti će morati pokazati potvrdu smještaja, hotelsku ili rezervaciju za kamp za najmanje šest uzastopnih noći.

U Kopenhagenu će noćenje za turiste biti zabranjeno, ali će ga moći posjetiti tijekom dana.

Ministar pravosuđa Nick Hakkerup je rekao da je ta mjera donesena kako bi se sačuvao nizak stupanj intenziteta širenja virusa.

Na ulasku u Dansku turistima će biti ponuđeno testiranje.

Tijekom 2019. godine oko 60 posto stranih posjetitelja toj zemlji su bili Nijemci i osam posto Norvežani koji imaju vikendice u Danskoj.

Za sada danska granica ostaje zatvorena s Finskom i Švedskom, s kojima će biti sklopljen sporazum prije nego s ostalim europskim zemljama.

Od 15. lipnja Danci će moći putovati u Norvešku, Island i Njemačku, dok im se ne savjetuju putovanja u druge zemlje ako nisu neophodna.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU