EU

David Cameron neće podnijeti ostavku ako Škotska glasa za nezavisnost

20.05.2014. 11:57 / Izvor: Fena

Britanski premijer David Cameron izjavio je u ponedjeljak da neće podnijeti ostavku ako se Škotska izjasni za nezavisnost na referendumu za samoodređenje 18. septembra, čak i ako bi to značilo raspad Velike Britanije.

Na pitanje koje je postavio BBC o njegovoj eventualnoj ostavci u slučaju pobjede nezavisnih, Cameron je odgovorio: "Ne, jer ni moje ni bilo čije ime nije na glasačkim listićima".

"Želim da Škotska ostane u Velikoj Britaniji. Ali, suočio sam se s izborom 2011. godine kada su škotski nacionalisti preuzeli vlast u škotskom parlamentu. Mislio sam, a i druge stranke, da je bila dobra odluka dati škotskom narodu pravo na pravedan, legalan i konačan referendum. To i dalje mislim", kazao je Cameron u ponedjeljak.

Premijer je nevoljko prihvatio u januaru 2012. godine princip historijskog referenduma, pod pritiskom škotskog premijera Alexa Salmonda koji je izašao ojačan poslije regionalnih izbora 2011.

Rizik je dugo prikazivan kao minimalan, ali se posljednjih mjeseci smanjila razlika između tabora koji je protiv nezavisnosti, i koji je većinski, i onog koji je za nezavisnost.

Prema posljednjim podacima kojima raspolaže Financial Times, 47 posto stanovnika bi glasalo za ostanak u Velikoj Britaniji, 38 posto za nezavisnost, dok je 15 posto neodlučno.

Kako bi je ubijedio da ostane, London je dao nove ovlasti Škotskoj koja od 1997. godine uživa veliku autonomiju unutar Velike Britanije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU