Dio Europe se sprema na strogo zatvaranje, imaju li takve mjere efekta?

14.11.2020. 10:04 / Izvor: N1
Dio Europe se sprema na strogo zatvaranje, imaju li takve mjere efekta?

Nastavlja se borba s koronavirusom - u Sloveniji su zabranjena sva okupljanja izvan obitelji, Austrija se sprema za potpuno zatvaranje, rekordan broj zaraženih je u Rusiji.

Nastavlja se borba s koronavirusom - u Sloveniji su zabranjena sva okupljanja izvan obitelji, Austrija se sprema za potpuno zatvaranje, rekordan broj zaraženih je u Rusiji.

Europa u ovom trenutku bilježi daleko manji rast broja slučajeva, no za sada je prerano zaključiti koliko je tome doprinijelo zatvaranje u čitavom nizu zemalja, pogotovo kod onih koji su tek ušli u lockdown. 

Ipak, u Francuskoj smatraju da već vide prve efekte. Broj novih slučajeva u četvrtak gotovo je upola manji nego prošli petak. No, broj hospitaliziranih i umrlih, koji ima odgođeni trend, i dalje raste.

"Iz informacija koje imam čini se da strategija daje prve očekivane rezultate. Gledamo li sedmodnevni prosjek, bilježimo 16-postotni pad. No, moramo vrlo oprezni. Prvi zaključak je da bi u ovom trenutku bilo neodgovorno omekšati lockdown", rekao je francuski premijer Jean Castex.

I Austrija se nakon novog dnevnog rekorda, 9500 zaraženih, sprema za totalni lockdown, objava se očekuje u subotu.

Najveći pad u Belgiji, Nizozemskoj, Slovačkoj...

Najveći pad od 53 do 23 posto, imaju Belgija, Nizozemska, Češka, Švicarska i Slovačka. Iz toga bi se možda dalo zaključiti da stroge epidemiološke mjere ipak daju rezultata. Najveći rast, 79 posto, trenutno bilježi Litva. Slijede Srbija i Švedska.

I iz Svjetske zdravstvene organizacije upozoravaju - još nije vrijeme za opuštanje.

"Nema dvojbe da će cjepivo biti vitalni alat u kontroli pandemije. Ali pred nama je dugačak put. Ne smijemo sva jaja staviti u jednu košaru i zanemariti mnoge druge alate koji su nam na raspolaganju", poručio je Tedros Adhanom Ghebreyesus, šef WHO-a.

Dok gradske vlasti u Detroitu i Chicagu najavljuju lockdown, glavni američki epidemiolog, kaže, još nije kontaktirao s Bidenovim uredom. Nastavlja surađivati s još uvijek aktualnom Trumpovom administracijom.

"Služio sam šest predsjednika. Za mene nema apsolutno nijednog razloga niti smisla da usred pandemije prekinem rad koji nam pomaže da je savladamo", Anthony Fauci.

Najavljuje da bi uskoro moglo biti spremno još jedno cjepivo, na kojem radi kompanija Moderna, koja je za to od Trumpove administracije primila novčanu infuziju. Istraživanja su obavljena na 33 tisuće dragovoljaca, cjepivo je na gotovo identičnoj platformi kao i Pfizerovo, a do sada, kaže, sve ukazuje na to da će biti i jednako sigurno.

Foto: REUTERS/Christian Hartmann

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU