EU

Draghi: ECB spreman poduprijeti gospodarstvo već u lipnju

09.05.2014. 11:22 / Izvor: Business.hr

Europska središnja banka (ECB) spremna je već u lipnju poduzeti mjere kako bi potaknula gospodarstvo eurozone budu li to zahtijevale prognoze inflacije, kazao je danas bančin predsjednik Mario Draghi.

"Upravno vijeće neće oklijevati poduzeti mjere na idućem sastanku ali prije toga želimo vidjeti prognoze naših stručnih službi koje će biti objavljene početkom lipnja", kazao je Draghi na konferenciji za novinstvo nakon redovne mjesečne sjednice na kojoj su kamate zadržane na 0,25 posto.

"Postigli smo konsenzus o poduzimanju mjera ali nakon što vidimo prognoze stručnih službi", kazao je.

Prema podacima europskog statističkog ureda, inflacija je u travnju blago ojačala, na 0,7 posto, s 0,5 posto u ožujku, pa je popustio pritisak na ECB da poduzme mjere kako bi otklonio prijetnju deflacije.

Draghi je danas ponovio da je ECB spreman dulje vrijeme ustrajati u blagoj monetarnoj politici.

"Nastavit ćemo s vrlo blagom monetarnom politikom i po potrebi brzo reagirati daljnjim ublažavanjem", naglasio je čelnik ECB, dodajući da su razmotrene sve opcije.

Kritizirao je ipak institucije i zemlje koje traže od ECB-a da poduzme dodatne mjee kako bi podupro gospodarstvo i suzbio deflatorne pritiske.

"Dobili smo puno savjeta", kazao je. "Mi smo neovisni pa bi ljudi trebali biti svjesni da bi se to moglo protumačiti kao prijetnja našoj neovisnosti i da bi moglo prouzročiti dugoročnu štetu našoj vjerodostojnosti", tumači Draghi.

U posljednje su vrijeme iz krugova francuskih političara, te Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) ali i drugih stizali zahtjevi za ograničavanjem tečaja eura.

Čelnik ECB-a kazao je danas i da banka budno prati prijetnje koje proizlaze iz jakog eura. "Upravno vijeće smatra da je rast tečaja u kontekstu niske inflacije razlog za ozbiljnu zabrinutost", istaknuo je.

Eurom se danas trgovalo po 1,38 dolara, što je više od 14 posto više u odnosu na niske razine iz srpnja 2012.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU