EU

EBRD će ubrzati projekte u područjima ugroženima poplavom

23.05.2014. 09:58 / Izvor: HRT
EBRD će ubrzati projekte u područjima ugroženima poplavom

​Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) pokušat će ubrzati projekte koje u suradnji s Hrvatskim vodama provodi u regiji ugroženoj poplavama, a spremna je i dio sredstava tehničke pomoći usmjeriti na procjenu štete.

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) pokušat će ubrzati projekte koje u suradnji s Hrvatskim vodama provodi u regiji ugroženoj poplavama, a spremna je i dio sredstava tehničke pomoći usmjeriti na procjenu štete te otklanjanje posljedica te štete, najavila je direktorica EBRD-a za Hrvatsku Vedrana Jelušić Kašić.

Podsjetila je da EBRD s Hrvatskim vodama surađuje na 15-ak projekata vodoopskrbe, odvodnje i izgradnje pročišćivača otpadnih voda, odnosno s 200-tinjak milijuna eura sufinancira nacionalnu komponentu tih projekata koji se financiraju ili će se financirati sredstvima iz fondova Europske unije.

"S obzirom na trenutačno stanje u Slavoniji, EBRD će pokušati ubrzati projekte u Osijeku i Vukovaru, a za područje Slavonskog Broda i okolice banka je spremna dio sredstava tehničke pomoći usmjeriti na procjenu štete, kao i na otklanjanje posljedica poplave, nakon što se šteta procijeni", istaknula je Jelušić Kašić.

Na predstavljanju novoosnovanog EBRD-ova Fonda za kapitalna ulaganja u malo i srednje poduzetništvo (ENEF) u Hrvatskoj i regiji zapadnog Balkana, Jelušić Kašić podsjetila je da je ta banka prošle godine u Hrvatskoj, putem 19 transakcija, provela investicije u vrijednosti od 288 milijun eura. EBRD trenutačno u Hrvatskoj sudjeluje u 84 projekta ukupno vrijedna 1,29 milijardi eura.

Dodani okvir za suradnju s EBRD-om hrvatskim poduzetnicima, kao i poduzetnicima iz Albanije, BiH, Makedonije, Kosova, Crne Gore i Srbije, dat će novoosnovani fond ENEF, čiji je cilj ulagati u kapital malih i srednjih poduzeća s visokim potencijalom rasta. Izravnim i paralelnim sufinanciranjem ENEF će takvim tvrtkama osigurati equity i kvazi-equity ulaganja od približno 80 milijuna eura.

ENEF je dio 145 milijuna eura 'teške' platforme Razvojnog i inovacijskog programa za područje zapadnog Balkana (WB EDIF), kojoj je cilj poticati mala i srednja poduzećai i olakšavati im pristup financiranju. Osim ENEF-a, ta se platforma oslanja i na EBRD-ov Fond za inovacije (ENIF) za pomoć u početku poslovanja inovativnim kompanijama, Garantni fond te Fond tehničke podrške namijenjen pružanja potpore vladama u razvoju poduzetništva.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU