EK će pokrenuti mehanizam za rješavanje spora s AstraZenecom

19.03.2021. 11:28 / Izvor: Agencije
EK će pokrenuti mehanizam za rješavanje spora s AstraZenecom

Evropska komisija namjerava pokrenuti mehanizam za rješavanje sporova, koji je predviđen u ugovoru o nabavi vakcina s britansko-švedskom farmaceutskom kompanijom.

Evropska komisija namjerava pokrenuti mehanizam za rješavanje sporova, koji je predviđen u ugovoru o nabavi vakcina s AstraZenecom, koja ne poštuje ugovorne obveze o isporuci vakcina, izjavio je glasnogovornik EK-a Eric Mamer.

"Planiramo poslati pismo AstraZeneci koje će nam omogućiti da počnemo dijalog s kompanijom, što je dio procesa za rješavanje sporova'', rekao je on novinarima, prenosi Hina.

Ugovor o nabavi vakcina predviđa da svaka strana može onoj drugoj poslati poziv na pregovore u okviru mehanizma za rješavanje sporova.

Predviđeno je da pregovori traju 20 dana od upućivanja poziva.

''Cilj tog postupka je doći u dobroj vjeri do rješenja koje bi odgovaralo objema stranama'', rekao je drugi glasnogovornik EK-a Stefan De Keersmaecker.

Britansko-švedska farmaceutska kompanija AstraZeneca se ugovorom obavezala da će u prvom tromjesečju isporučiti Evropskoj uniji 90 miliona doza, onda je najprije to smanjila na 40 miliona, a nakon toga na 30 miliona doza, trostruko manje od obećane količine.

U drugom tromjesečju ugovorom se obvezala na 180 miliona doza, a sada najavljuje da će isporučiti samo 70 miliona doza.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU