EK: Cijena vakcine nije javno dostupna informacija

13.11.2020. 08:31 / Izvor: Agencije
EK: Cijena vakcine nije javno dostupna informacija

Moramo biti oprezni da tokom pregovora ne dozvolimo kompanijama da biraju najbolje uslove, kažu iz Evropske komisije.

Evropska komisija ne može otkriti cijenu po kojoj se nabavljaju potencijalne vakcine protiv bolesti COVID-19, jer je u pitanju princip koji se primjenjuje na komercijalne pregovore i štiti proces tenderske nabavke.

"Cijena vakcine je dio potpisanih ugovora između EK-a i kompanija, ali ova informacija nije javna", kaže glasnogovornik EK-a Eric Mamer, prenosi Tanjug.

Objašnjava da su, dok traju pregovori o komercijalnim ugovorima, i to s više kompanija, informacije od povjerljivog značaja kako ne bi utjecale na ishod pregovora.

Dodaje se da je povjerljivost ovakvih dokumenta "standardna procedura" koju primjenjuju farmaceutske kompanije prilikom potpisivanja ugovora sa svim zemljma.

Odobrena četiri ugovora

"Nisu u pitanju samo ugovorno-komercijalni interesi, već moramo biti oprezni da tokom pregovora ne dozvolimo kompanijama da biraju najbolje uslove", kaže evropska komesarka za zdravlje Stella Kyriakides.

Evropska komisija odobrila je do sada četiri ugovora o nabavci vakcina.

Pored odobrenog ugovora s kompanijom Pfizer, EK je do sada je potpisala ugovore o nabavci vakcina s faramceutskim kućama AstraZeneca, Sanofi i Johnson & Johnson.

U Komisiji dodaju da se, u skladu sa strategijom vakcinacije Evropske unije, nabavka vakcina fokusira na proizvođače sa teritorije Evrope.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU