EU / EKONOMIJA

EK izdala prvu emisiju obveznica od 17 milijardi eura

22.10.2020. 09:36 / Izvor: Agencije

Evropska komisija u srijedu je izdala prve socijalne obveznice u vrijednosti od 17 milijardi eura, u okviru instrumenta EU SURE radi zaštite radnih mjesta i zadržavanja zaposlenika.

"Komisija prvi put u historiji na tržištu izdaje socijalne obveznice, kako bi prikupila novac koji će pridonijeti očuvanju radnih mjesta. Ta nezabilježena mjera odraz je vanrednih okolnosti u kojima živimo. Nećemo štedjeti truda da građanima Evropske unije osiguramo sredstva za život. Drago mi je da će zemlje teško pogođene krizom ubrzo primiti potporu u okviru instrumenta SURE", izjavila je predsjednica EK-a Ursula von der Leyen, prenosi Hina.

Prikupljena sredstva bit će stavljena na raspolaganje državama članicama u obliku zajmova, kako bi im se pomoglo u pokrivanju troškova izravno povezanih s finansiranjem nacionalnih programa skraćenog radnog vremena i sličnih mjera donesenih kao odgovor na pandemiju korona virusa.

Uvjeti pod kojima EK pozajmljuje direktno se prenose na države članice koje primaju zajmove.

Komisija ima najveći mogući kreditni rejting i dobar dio zemalja članica ne bi mogao dobiti kredite po tako povoljnim uvjetima.

Podršku iz instrumenta do sada je zatražilo 17 država članica, među njima i Hrvatska, koja će dobiti milijardu eura povoljnih zajmova za zaštitu i očuvanje radnih mjesta.

Ukupno se u okviru toga instrumenta planiraju izdati obveznice u visini od 100 milijardi eura, a instrument je dostupan svim zemljama članicama.

Ti će zajmovi pomoći državama članicama da pokriju troškove direktno povezane s finansiranjem nacionalnih programa skraćenog radnog vremena i drugih sličnih mjera koje su, posebno za samozaposlene osobe, uvele zbog pandemije.

Instrumentom SURE mogle bi se finansirati i neke zdravstvene mjere, posebno na radnom mjestu, uvedene kako bi se osigurao siguran povratak normalnom poslovanju.

Ovo prvo izdanje sastoji se od obveznica u iznosu od 10 milijardi eura s dospijećem u oktobru 2030. i iznosu od sedam milijardi eura s dospijećem 2040. godine.

Za upis obveznica vladao je vrlo veliki interes ulagatelja te je više od 13 puta premašio ponudu, što je povoljno utjecalo na cijenu za obje obveznice.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU