EK najavljuje mjere za zaštitu izbornih procesa i potporu neovisnim medijima

04.12.2020. 10:17 / Izvor: HINA
EK najavljuje mjere za zaštitu izbornih procesa i potporu neovisnim medijima

Europska komisija je u četvrtak predstavila svoj Akcijski plan za europsku demokraciju.

Europska komisija je u četvrtak predstavila svoj Akcijski plan za europsku demokraciju u kojoj najavljuje mjere koje će tijekom svoga mandata poduzeti za promicanje slobodnih i poštenih izbora, za potporu slobodnim i neovisnim medijima i u borbi protiv dezinformacija.

"U ovo vrijeme digitalne revolucije građanima se mora osigurati sloboda izražavanja temeljena na činjenicama, a slobodnim medijima i civilnom društvu sudjelovanje u otvorenim raspravama bez zlonamjernog uplitanja. Stoga EU poduzima sve mjere za jačanje naše demokracije", izjavila je predsjednica Komisije Ursula von der Leyen.

Akcijski plan počiva na tri stupa - zaštita integriteta izbornih procesa i jačanje demokratske participacije građana, jačanje slobode medija i medijskog pluralizma, te borba protiv dezinformacija. Veliki naglasak se stavlja na osposobljavanje građana i civilnog društva za suočavanje s tim izazovima.

Komisija će postupno do 2023. provoditi Akcijski plan za europsku demokraciju, godinu dana prije izbora za Europski parlament koji će se održati u proljeće 2024. godine

Okolnosti u kojima novinari i civilno društvo djeluju pogoršani su, postoje organizirani napori na širenju lažnih i obmanjujućih vijesti kako bi se manipuliralo biračima, u čemu sudjeluju i strani akteri, a sve to otežava provedbu slobodnih i poštenih izbora, navodi Komisija.

"Naš je cilj zaštita i promicanje uloge građana u pogledu slobodnog i javnog odlučivanja koje neće biti izloženo manipulacijama. Potrebna su nam ažurirana pravila s pomoću kojih ćemo iskoristiti sve mogućnosti digitalnog doba. Planom se predlažu mjere za povećanje zaštite novinara, borbu protiv dezinformacija i bilo kojeg oblika upletanja uz potpunu zaštitu slobode govora", izjavila je potpredsjednica Komisije za vrijednosti i transparentnost Vera Jourova.

Cilj je promicanje slobodnih i poštenih izora

Komisija najavljuje da će predložiti zakone čiji je cilj promicanje slobodnih i poštenih izora. To uključuje zakonodavstvo o transparentnosti sponzoriranog političkog sadržaja, tzv. "političkog oglašavanja" i reviziju pravila o financiranju europskih političkih stranaka.

Pravne mjere o političkom oglašavanju odnosit će se na sponzore plaćenog sadržaja, proizvodne i marketinške kanale, uključujući internetske platforme, oglašivače i s njima povezana konzultantska društva te definirati njihove odgovornosti.

Preporučit će i mjere za povećanje sigurnosti novinara, predstaviti inicijativu za njihovu zaštitu od strateških tužbi protiv sudjelovanja javnosti (SLAPP). Riječ je o fenomenu koji uključuje podizanje tužbi čija je glavna svrha cenzuriranje, zastrašivanje i ušutkivanje kritičara, koje se izlaže visokim troškovima obrane kako bi odustali od kritike. Podnositelji takvih tužbi ni ne očekuju da će dobiti spor.

Komisija će preporučiti i reformu postojećeg Kodeksa dobre prakse u suzbijanju dezinformacija uvođenjem strožih uvjeta u pogledu internetskih platformi i njihovog intenzivnijeg nadzora.

Kodeks dobre prakse je pokrenut 2018. godine i u njemu na dobrovoljnoj osnovi sudjeluje više internetskih platformi, poput Googlea, Facebooka, Microsofta, Twittera, TikToka.

Prijedlog za reformu postojećeg Kodeksa trebao bi biti objavljen sredinom ovoga mjeseca u okviru Akta o digitalnim uslugama.

Suzbijanje dezinformacija na internetskim platformama važno je i zbog točnog izvještavanja o koronakrizi i cjepivima koja su u pripremi.

"To su vrlo opasne stvari, dezinformacije nisu nešto benigno. Stoga je potrebno smanjiti utjecaj lažnih informacija o cjepivima protiv covida-19", rekla je Jourova.

Sigurnost novinara posljednjih je godina sve više ugrožena. U određenim državama članicama porastao je broj fizičkih prijetnji, prijetnji preko interneta te napada na novinare. Zbog toga će Komisija sljedeće godine predložiti preporuku o sigurnosti novinara s naglaskom na prijetnje novinarkama i inicijativu za suzbijanje zlouporabe strateških tužbi protiv sudjelovanja javnosti (SLAPP).

U okviru strukturiranog dijaloga surađivat će s državama članicama i osigurati održivo financiranje projekata za pravnu i praktičnu pomoć novinarima u EU-u i izvan njega. Među ostalim, predložit će i dodatne mjere za potporu medijskom pluralizmu i povećanje transparentnosti u području vlasništva nad medijima i državnog oglašavanja putem novog alata za praćenje vlasništva nad medijima.

U pogledu suzbijanja dezinformacija, Akciji plan predviđa poboljšanje postojećih mjera EU-a za suzbijanje vanjskog upletanja i uvođenje novih instrumenata kojima su predviđene financijske kazne za počinitelje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU