EK najavljuje zaoštravanje pravila o izvozu cjepiva

18.03.2021. 09:15 / Izvor: Agencije
EK najavljuje zaoštravanje pravila o izvozu cjepiva

EK je najavio zaoštravanje pravila o izvozu cjepiva protiv COVID-a 19 u one zemlje koje imaju veću stopu procijepljenosti i koje ograničavaju izvoz cjepiva proizvedenog na njihovom teritoriju.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen najavila je u srijedu zaoštravanje pravila o izvozu cjepiva protiv COVID-a 19 u one zemlje koje imaju veću stopu procijepljenosti i koje ograničavaju izvoz cjepiva proizvedenog na njihovoj teritoriji.

"Moramo osigurati recipročnost i proporcionalnost. Ako se situacija ne promijeni, morat ćemo razmisliti o tome kako izvoz cjepiva u zemlje koje ga i same proizvode učiniti ovisnim o njihovoj otvorenosti. Razmotrit ćemo je li proporcionalan izvoz u zemlje koje imaju veću stopu procijepljenosti", rekla je Von der Leyen na konferenciji za novinare, prenosi Hina.

Informacije da primjerice Velika Britanija ili Sjedinjene Američke Države primaju milione doza cjepiva proizvedenih u EU, dok te zemlje istodobno zabranjuju izvoz sa svog teritorija, stvara opravdano nezadovoljstvo u Uniji.

Von der Leyen je istaknula da je Ujedinjeno Kraljevstvo primilo najviše doza iz EU-a, od 31. januara 10 miliona doza, dok je britanska vlada ugovorom s AstraZenecom praktički onemogućila izvoz toga cjepiva proizvedenog na njihovoj teritoriji.

U posljednjih šest sedmica iz EU-a je upućeno 314 pošiljki s 41 miliona doza cjepiva u 33 zemlje. Istodobno, EU je blokirao samo jednu pošiljku s 250.000 doza AstraZenecina cjepiva koja je bila namijenjena za izvoz u Australiju jer ta kompanija ne ispunjava svoje ugovorne obaveze s EU-om.

"Mi smo spremni ponovno iskoristiti tu mjeru", rekla je Von der Leyen.

"Put mora biti otvoren u oba smjera. Mi puno izvozimo cjepiva u zemlje koje ga i same proizvode. Ovo je poziv da i one budu otvorene", rekla je Von der Leyen, najavivši da će se o ideji zaoštravanja izvoza razgovarati i na samitu EU-a sljedeće sedmice.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU