EU / EKONOMIJA

EK: Ne izvozite dizel automobile u istočnu Evropu

09.10.2018. 09:44 / Izvor: SRNA

Evropska komisija strahuje da će proizvođači automobila u Njemačkoj pokušati da izvezu u istočnu Evropu stare dizel automobile koji će biti uklonjeni sa njemačkih ulica, izjavila je danas Elžbijeta Bijenkovska, komesar EU za industriju.

Vlada Njemačke i proizvođači postigli su kompromisni dogovor o smanjenju zagađenja iz dizel vozila. Vlada je zatražila od proizvođača da vlasnicima takvih automobila ponude naknadu prepravku motora ili podsticaj za kupovinu novog automobila u zamjenu za stari.

Ideju o naknadnom prepravljanju motora nisu podržale sve kompanije jer bi ih to koštalo milijarde evra. Većina smatra da je bolje ponuditi akciju staro za novo, uz davanje popusta za kupovinu.

"Izvoz bi značio pomjeranje problema kvaliteta vazduha sa zapada na istok. Plan Vlade Njemačke da se izbjegne zabrana korištenja takvih vozila može da pogorša problem", izjavila je Bijenkovska listu “Tagešpigel”.

Ona je dodala da treba jasno odrediti šta će biti sa dotrajalim i loše podešenim vozilima.

Njemačko Ministarstvo za okolinu saopštilo je da će pokušati da nadvlada otpor proizvođača prema ugradnji novog, skupog sistema za prečišćavanje izduvnih gasova.

Bugarska je prošle godine uvezla više od 100.000 polovnih automobila iz zemalja EU, a više od trećine čini su veliki dizel zagađivači, navodi se u podacima grupe saobraćaj i okolina. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU