EU / POLITIKA

EK predstavila strateški okvir o zaštiti zdravlja i sigurnosti na radu

07.06.2014. 10:39 / Izvor: Index.hr

U cilju bolje zaštite više od 217 miliona radnika u EU-u od nezgoda na radu i profesionalnih oboljenja Evropska komisija danas je predstavila novi strateški okvir o zaštiti zdravlja i sigurnosti na radu za razdoblje od 2014. do 2020. u kojem su navedeni najveći izazovi i strateški ciljevi u području zaštite zdravlja i sigurnosti na radu te predstavljene glavne mjere i instrumenti za njihovo ostvarenje.

Novim strateškim okvirom namjerava se osigurati zadržavanje vodeće uloge EU-a u promociji visokih standarda uvjeta rada na području Evrope i u drugim dijelovima svijeta u skladu sa strategijom Evropa 2020., objavila je Evropska komisija.

"Danas ponovo potvrđujemo posvećenost Komisije stalnom poboljšavanju radnih uvjeta u EU-u. Ljudi imaju pravo na rad bez rizika za zdravlje ili sigurnost na radnom mjestu. Ipak, više od tri miliona radnika svake godine pretrpi ozbiljnu nezgodu na radu u EU-u, od kojih 4.000 završi sa smrtnim ishodom. Nijedan sektor ili profesija nisu imuni na nezgode na radu i profesionalna oboljenja, bez obzira na to je li riječ o uredskom poslu, vožnji kamiona, radu u rudniku ili na gradilištu. Njihova su posljedica osobna patnja, ali i visoki troškovi za poduzeća i društvo u cjelini. Novim strateškim okvirom nastojimo pridonijeti poboljšanju kvalitete poslova i zadovoljstva poslom, uz istodobno povećanje konkurentnosti i produktivnosti evropskih poduzeća, osobito malih poduzeća, te smanjenje troškova sistema socijalne sigurnosti", izjavio je povjerenik Evropske komisije za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključivanje Laszlo Andor.

U strateškom okviru prepoznata su tri najveća izazova u području zaštite zdravlja i sigurnosti na radu: poboljšanje provedbe postojećih propisa o zaštiti zdravlja i sigurnosti na radu, posebice osnaživanjem kapaciteta mikro i malih poduzeća kako bi se uspostavile uspješne i učinkovite mjere sprječavanja rizika; unaprjeđenje prevencije profesionalnih oboljenja suzbijanjem novih rizika te rizika u nastajanju bez zanemarivanja postojećih rizika; uzimanje u obzir starenje radne snage u EU-u.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU