EK: Tri milijarde eura za Minsk ostaju zamrznute

25.05.2021. 11:27 / Izvor: Agencije
EK: Tri milijarde eura za Minsk ostaju zamrznute

Vršit ćemo pritisak na bjeloruski režim dok konačno ne počne poštovati slobodu medija, slobodu štampe i slobodu mišljenja, kaže predsjednica Evropske komisije.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je izjavila da će sredstva za investicionu pomoć Bjelorusiji u vrijednosti od tri milijarde eura ostati zamrznuta "sve dok ta zemlja ne postane demokratska".

"Vršit ćemo pritisak na bjeloruski režim dok konačno ne počne poštovati slobodu medija, slobodu štampe i slobodu mišljenja", rekla je ona uoči samita lidera Evropske unije, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Prema njenim riječima, jedno od pitanja na dnevnom redu bit će i razmatranje uvođenja sankcija fizičkim licima koja su umiješana u prinudno slijetanje aviona Ryanaira u Minsku, kao i protiv organizacija iz sektora avijacije Bjelorusije.

Avion kompanije Ryanair koji je letio iz Atine za Vilnius prinudno je u nedjelju sletio na aerodrom u Minsku zbog dojave o podmetnutoj bombi, koja se ispostavila kao lažna.

Nakon toga su bjeloruske vlasti uhapsile osnivača kanala na Telegramu Nexta i opozicionara Romana Protaševiča i njegovu djevojku.

Merkel: Životi civila dovedeni u opasnost

Predsjedavajući Evropskog vijeća Charles Michel je prije sastanka kazao kako je ono što se u nedjelju dogodilo međunarodni skandal.

"Životi civila su dovedeni u opasnost. Ovo je prijetnja za međunarodnu sigurnost i civilnu avijaciju", rekao je Michel.

Njemačka kancelarka Angela Merkel po dolasku na sastanak kazala je kako se Bjelorusija odlučila na neviđeni korak i zatražila hitno oslobađanje novinara.

Dodala je kako obrazloženje o bombi zbog čega je avion morao sletjeti "nije uvjerljivo" i da će razgovarati o proširenju sankcija Bjelorusiji, prenosi Hina.

Lideri EU-a razmatrat će daljnje sankcije protiv Bjelorusije, kao što je dodavanje još osoba na "crnu listu" i zabrana preleta bjeloruskim avioprevoznicima preko teritorije EU-a, najavila je njemačka kancelarka.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU