EU / POLITIKA

EK upozorava: Izmjene akciza diskriminišu uvozne pivare

03.03.2014. 13:06 / Izvor: Federalna.ba

Izmjene zakona o akcizama koje su u parlamentarnoj proceduri nisu usklađene s evropskim standardima, smatraju u Evropskoj komisiji. Zbog toga je i traženo odgađanje usvajanja takvog zakonskog rješenja koje bi, kako smatraju u EU, diskriminisalo uvozne pivare. S druge strane, domaći pivari u ovim izmjenama vide spas od uvoznih lobija i boljoj konkurentnosti na tržištu.

Domaći pivari tvrde da je put za poboljšanje ove industrije uvođenje diferenciranih akciza. Izborili su se da u predloženim izmjenama zakona akciza na pivo za proizvođače ispod 400.000 hektolitara bude 20 feninga po litru, a za one koji proizvode ili uvoze iznad 400.000 hektolitara 15 feninga više.

"Povećava se limit zaštite proizvodnje sa 200.000 na 400.000 hektolitara, što je prosječna proizvodnja u pet godina, a povećavaju se akcize na 0,35 za velike proizvođače, odnosno, smanjuju se akcize za male proizvođače", pojašnjava Danijela Martinović, članica Komisije za vanjsku trgovinu i carine Parlamentarne skupštine BiH.

Predstavnici EU-a strahuju da bi na ovaj način strane kompanije bile diskriminisane u odnosu na domaće, uz upozorenje i na moguće kršenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. "Smanjene stope ne mogu biti primijenjene za kompanije koje proizvode više od 200.000 hektolitara piva godišnje. One ne bi trebale biti više od 15 posto standardne državne stope trošarine. U ovom slučaju izgleda da će to biti 72 posto manje", ocjenjuje portparol Delegacije Evropske unije u BiH Andy McGuffie.

U Parlamentarnoj komisiji za vanjsku trgovinu i carine ocjenjuju da predloženim izmjenama neće biti prekršen nijedan trgovinski sporazum. "Nema ništa sporno jer Evropska komisija ovdje treba primijeniti ono što primjenjuje u Austriji, Njemačkoj i drugim zemljama", ističe Borislav Bojić, predsjedavajući Komisije za vanjsku trgovinu i carine PSBiH.

Bh. pivari poručuju da ukoliko se usvoji njihov prijedlog, brzo bi izašli iz loše situacije u kojoj se nalaze.

Rasprava o  Zakonu o akcizama, koja je trebala biti održana na sastanku Pododbora za trgovinu, industriju, carine, poreze u Briselu 26. februara, odgođena je jer bh. vlasti nisu uspjele postići dogovor o dokumentu za diskusiju.

Iz EU-a pozivaju bh. političare da postignu dogovor o mehanizmu koordinacije, što bi omogućilo podkomisijama da nastave s radom.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU