Ekonomska kriza izazvana COVID-19 mogla bi se pretvoriti u socijalnu krizu

27.01.2021. 13:08 / Izvor: Fena
Ekonomska kriza izazvana COVID-19 mogla bi se pretvoriti u socijalnu krizu

Ekonomska kriza koju je izazvao COVID-19 mogla bi se pretvoriti u "socijalnu krizu", upozorio je komesar EU za ekonomske poslove Paolo Gentiloni.

Ekonomska kriza koju je izazvao COVID-19 mogla bi se pretvoriti u "socijalnu krizu", upozorio je komesar EU za ekonomske poslove Paolo Gentiloni, pozivajući na veće učestvovanje sindikata u razradi nacionalnih planova oporavka.

Dolazak vakcina donio je nadu u borbu protiv pandemije, javio je Euractiv.

"Ali čak i ako vidimo svjetlost na kraju tunela, ne znamo koliko će dug taj tunel biti", rekao je Gentiloni na događaju koji je organizovala Uprava za ekonomske poslove Evropske komisije i Evropska konfederacija sindikata ( ETUC).

Treći talas virusa i nova ograničenja koje su usvojile nacionalne vlade teže evropskom oporavku, dok rizik od novog pada raste.

"Nalazimo se na raskrsnici, rizikujemo da se pandemija transformiše u socijalnu krizu", rekao je Gentiloni tokom videokonferencije.

"Ali takođe imamo priliku da ponovo pokrenemo našu Uniju s politikama rasta i zapošljavanja", dodao je.

EU fond za oporavak od 800 milijardi eura trebao bi pružiti priliku evropskoj ekonomiji. Države članice trenutno dovršavaju nacionalne planove oporavka, dok održavaju bliske kontakte s Evropskom komisijom kako bi osigurale brzu mobilizaciju svojih dijelova fonda.

Ali kako bi se osigurao "kvalitet" ovih investicijskih i reformskih planova, "uključivanje zainteresovanih strana, posebno sindikata, od presudne je važnosti", naglasio je Gentiloni.

Međutim, njihovo učešće "još nije zadovoljavajuće", kazao je on.

Komesar je objasnio da bi, bez učešća sindikata, nacionalnim vladama bilo "mnogo teže" uvesti reforme tržišta rada i penzionog sistema koje su zatražene od nacionalnih vlada u zamjenu za EU gotovinu.

Socijalni dijalog će igrati važnu ulogu tokom ovog perioda, s tim da će Portugal dati prednost socijalnoj agendi tokom rotirajućeg predsjedavanja Vijećem ministara EU.

Komisija nije u potpunosti zadovoljna kontinuiranim radom na nacionalnim planovima oporavka. Prošle sedmice Komisija je poručila državama članicama da budu preciznije i ambicioznije u nacrtima ulaganja i reformi.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU