Elektronske porezne prijave olakšale plaćanje poreza kompanijama

20.11.2015. 09:35 / Izvor: Lider poslovni tjednik
Elektronske porezne prijave olakšale plaćanje poreza kompanijama

Prema istraživanju Paying Taxes koje već desetu godinu provodi PwC u suradnji sa Svjetskom bankom, elektronske porezne prijave i uplate bile su najčešće porezne reforme koje su zemlje diljem svijeta provele tijekom protekle godine.

Prema istraživanju Paying Taxes koje već desetu godinu provodi PwC u suradnji sa Svjetskom bankom, elektronske porezne prijave i uplate bile su najčešće porezne reforme koje su zemlje diljem svijeta provele tijekom protekle godine.

Kao rezultat toga, plaćanje poreza olakšano je za srednja poduzeća na globalnoj razini. Međutim, društva više nisu toliko usredotočena na smanjivanje poreznih stopa koliko na prihvaćanje i implementaciju tehnologije i smanjenje zahtjeva poreznih obveza. Izvješće također ukazuje na to da se gospodarstva s niskim primanjima i dalje suočavaju s najvećim reformskim izazovima. U Izvješću se analizira koliko je jednom društvu, s točno definiranim karakteristikama u vidu broja zaposlenih, ostvarenih prihoda na godišnjoj razini i poslovanja, potrebno da podmiri sve svoje porezne obveze u jednoj godini u 189 različitih zemalja svijeta.

U Izvješću se analizira koliko je jednom društvu, s točno definiranim karakteristikama u vidu broja zaposlenih, ostvarenih prihoda na godišnjoj razini i poslovanja, potrebno da podmiri sve svoje porezne obveze u jednoj godini u 189 različitih zemalja svijeta.

Izvješće Paying Taxes 2016. tvrdi da u prosjeku, društvo koje je poslužilo kao model, ima ukupnu poreznu stopu (kao što je definirano u metodologiji Doing Business) od 40,8% poslovnih prihoda, što je za samo 0,1 postotni bod manje u odnosu na prošlu godinu. Navedeno obuhvaća 25,6 uplata poreza godišnje i potreban je 261 sat za poštivanje njegovih poreznih obveza, što je dva sata manje u odnosu na prošlu godinu. Hrvatska se nalazi na 38. mjestu po lakoći izvršavanja uplata, stopa poreza je 20,0% dok je za 19 uplata potrebno ukupno 206 sati.

Tijekom desetogodišnjeg razdoblja u kojem se izrađuje ova studija, globalno se prosječno vrijeme za poštivanje poreznih obveza smanjilo za 61 sat, a pokazatelj broja uplata za 8,2 plaćanja, u velikoj mjeri zbog uvođenja i poboljšanja sustava elektronskih prijava i uplata. Elektronske prijave i dalje imaju značajan utjecaj na pojednostavljenje porezne administracije. Globalno, najčešća značajka porezne reforme u protekloj godini bila je uvođenje ili poboljšanje elektronskih sustava za podnošenje poreznih prijava i plaćanje poreza.

Gospodarstva koja su uložila u podnošenje elektronskih poreznih prijava i platnu infrastrukturu ostvaruju povrate na uloženo od tih sustava. Međutim, gospodarstva s niskim primanjima koja često imaju značajne porezne obveze, zabilježila su najmanje smanjenje vremena potrebnog za poštivanje poreznih obveza i pokazatelja broja uplata. Navedeno ukazuje na to da postoje i drugi izazovi koje treba prevladati u tim gospodarstvima, poput dostupnosti moderne komunikacijske infrastrukture, prije nego li se mogu provesti značajne reforme poreznog sustava. Studija također razmatra prednosti koje dobri sustavi poreznih obveza mogu imati pri smanjenju obujma sive ekonomije.

Iako je u 2014. godini došlo do malog pada globalne prosječne ukupne porezne stope, postoje velike različitosti na regionalnim i nacionalnim razinama. Ukupna porezna stopa u Africi, središnjoj Aziji i istočnoj Europi, te na Bliskom istoku povećala se zbog povećanja raznih poreza, dok je zbog 30 reformi za društva postalo jeftinije plaćati porez. Diljem svijeta, u 2014. godini u 46 gospodarstava došlo je do povećanja ukupne porezne stope, dok je u 41 gospodarstvu porezna stopa smanjena.

Izvješće Paying Taxes također smatra da za društva diljem svijeta porezi vezani za rad u prosjeku predstavljaju trošak sličan porezu na dobit - s tim da su i porezi vezani za rad i porez na dobit u prosjeku svaki na razini od 16,2% poslovnih prihoda diljem svijeta, a četiri petine poreza izravno plaćaju poduzeća.

- Porezi su neophodni za financiranje javnih usluga i razvoj na globalnoj razini. Struktura poreznog sustava može utjecati na odluke društava hoće li poslovati u formalnom sektoru. Ohrabrujuće je da gospodarstva diljem svijeta i dalje uvode značajna poboljšanja u svom poreznom okruženju. To ujedno znači smanjenje opterećenja na poslovanje i održive prihode za vlade, rekao je Augusto Lopez-Claros, direktor u Grupi za globalne pokazatelje, Razvojna ekonomija, unutar Svjetske banke.

- Još uvijek postoji značajan prostor za reformu poreznih sustava u smislu pojednostavljenja i podrške usklađenju. Ovogodišnje izvješće ukazuje na trenutne izazove u zemljama u razvoju u pogledu dostupnosti IT infrastrukture uključujući širokopojasni pristup, koji je potreban za kreiranje i pokretanje modernog poreznog sustava kako bi se povećali prihodi za potrebe održivog rasta, smatra Andrew Packman, voditelj usluga porezne transparentnosti i ukupnih poreznih doprinosa u PwC-u. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU