EU / POLITIKA

EP konačno izglasalo uspostavu bankovne unije

16.04.2014. 07:59 / Izvor: Fena

Europski parlament izglasao je u utorak na plenarnoj sjednici u Strasbourgu tri zakonska teksta kojima se uspostavlja bankovna unija koja bi trebala spriječiti nove bankarske krize.

Zastupnici su izglasali direktivu kojom se uspostavlja Jedinstveni mehanizam za sanaciju banaka, direktivu o rješavanju banaka u poteškoćama te dopunu direktive o jamstvima na bankovne pologe.

Jedinstveni mehanizam za sanaciju drugi je stup bankovne unije. To uključuje postupak za određivanje koje su banke u krizi i korake kako riješiti probleme tih banaka te fond od 55 milijardi eura koji će financirati same banke. Iz tog fonda će se moći financirati sanacija banaka u poteškoćama.

Direktiva o sanaciji banaka uspostavlja redoslijed po kojem troškove sanacije banaka u prvom redu snose dioničari banke i vjerovnici, a ne porezni obveznici. Njome se predviđa i uspostava nacionalnih fondova za sanaciju banaka, koji će financirati banke u zemljama koje nisu članice bankovne unije.

Dopuna direktive o jamstvima na bankovne pologe jamči depozite do 100.000 eura.

Današnjim izglasavanjem triju zakona dopunjuje se prvi stup bankovne unije, jedinstveni mehanizam za nadzor banaka, koji je ranije izglasan.

"Sada imamo europski sustav za nadzor svih banaka eurozone i sustav za upravljanje eventualih stečajeva", rekao je povjerenik za financijske usluge Michel Barnier.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU