EP podržava smanjenje emisija CO2 iz automobila

04.03.2014. 13:38 / Izvor: croenergo.eu
EP podržava smanjenje emisija CO2 iz automobila

Europski parlament je ovaj tjedan podržao nova pravila čiji je cilj dodatno smanjenje emisija CO2 iz automobila do 2020. godine.

Europski parlament je ovaj tjedan podržao nova pravila čiji je cilj dodatno smanjenje emisija CO2 iz automobila do 2020. godine. Prijedlog novih pravila, uz zadržavanje ciljanog smanjenja emisija na 95g/km, uključuje i uvođenje jednogodišnjeg "phase-in" perioda u 2020. te "superkredita" za proizvođače čiji automobili imaju najmanje emisije CO2.

U pregovorima sa Vijećem, Parlament je odlučio ograničiti predloženi "phase-in" period na samo jednu godinu: 2020. Parlament javlja kako će uvođenjem jednogodišnjeg phase-in perioda Europa i dalje biti predvodnik u smanjenju emisija iz prometa, dok cilj od 95 g/km predstavlja uštede od čak 15 milijuna tona CO2 godišnje. Istovremeno, troškovi uvođenja inovacija u automobilski sektor moraju biti društveno prihvatljivi i ekonomski održivi za proizvođače i potrošače.

Tekst novih pravila usvojen je sa 499 glasova "za" naspram 107 glasova "protiv" i 9 "suzdržanih".  "Super-krediti", kao oblik dodatne potpore automobilskoj industriji, biti će uvedeni za razdoblje od 2020.-2022. godine. Uz navedeno, planira se i uvođenje boljih procjena "realnih uvjeta vožnje" budući da nedavno provedene studije ukazuju kako proizvođači automobila koriste slabosti trenutne procedure verifikacije emisija te prikazuju znatno manje emisije CO2 nego što one jesu u realnim, svakodnevnim uvjetima vožnje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU