EU

Erjavec kaže da odnosi Slovenije i Hrvatske nisu dobri kao prije

07.03.2014. 15:20 / Izvor: Fena

Odnosi Slovenije i Hrvatske nisu tako dobri kao prije jer se Slovenija osjeća "izigranom" zbog hrvatske interpretacije memoranduma o Ljubljanskoj banci, rekao je u petak slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec.

Rješavanje dvaju otvorenih pitanja s Hrvatskom ostaje prioritet, naglasio je Erjavec na konferenciji za novinare povodom prve godine sadašnje vlade, govoreći o različitim interpretacijama memoranduma iz Mokrica o Ljubljanskoj banci i postupak o graničnom prijeporu koji slijedi pred međunarodnom arbitražom.

Što se tiče memoranduma iz Mokrica, Erjavec je rekao da se Slovenija osjeća "izigranom" jer Hrvatska za razliku od Slovenije tumači da memorandumom nije dogovoren prekid sudskih postupaka protiv Ljubljanske banke pred hrvatskim sudovima nego samo njihov zastoj, po hrvatskom zakonu o parničnom postupku.

Zato njegovi odnosi s hrvatskom ministricom vanjskih i europskih poslova Vesnom Pusić više nisu dobri kakvi su bili ranije, rekao je Erjavec.

Podsjetivši da je tekst memoranduma iz Mokrica usklađivao u vrijeme prijašnje vlade državni tajnik u kabinetu tadašnjeg premijera Janeza Janše, Erjavec je rekao da je tada učinjena pogreška jer u suprotnom, da su se svi detalji uskladili, razlike u interpretacijama memoranduma ne bi bilo.

Što se tiče granične arbitraže, Erjavec je rekao da se Slovenija intenzivno sprema na fazu usmene rasprave pred arbitražnim sudom.

"Slovenija može biti optimist, posebno u onom dijelu koji se odnosi na naš kontakt s otvorenim morem", rekao je Erjavec, dodavši da je nedavno o tome govorio s Alainom Pelletom koji vodi slovensku odvjetničku ekipu oko arbitraže.

Slovenski ministar vanjskih poslova još je jednom ustvrdio da Slovenija predlaže da usmena rasprava na arbitražnom sudu bude javna.

"Prema državljanima obiju država bilo bi pošteno da imaju uvid u ono što se događa na usmenoj raspravi", rekao je.

"Kod potpisivanja arbitražnog sporazuma bilo je određeno da postupak bude tajan, ali ako postoji volja na obje strane, ne vidim teškoća u tome da se povjerljivost na usmenoj raspravi ukine i da rasprava bude otvorena", rekao je Erjavec, dodavši da je takvu inicijativu Slovenija već dala.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU