EU

Erjavec uvjeren da će Slovenija pobijediti u arbitraži

22.12.2015. 08:21 / Izvor: Fena
Erjavec uvjeren da će Slovenija pobijediti u arbitraži

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je u ponedjeljak kako je siguran da će Slovenija dobiti izlaz na otvoreno more u arbitraži s Hrvatskom.

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je u ponedjeljak kako je siguran da će Slovenija dobiti izlaz na otvoreno more u arbitraži s Hrvatskom, unatoč tome što je prije toga izgubila dva međunarodna spora s tom zemljom - onaj o staroj štednji štediša Ljubljanske banke, kao i spor za neisporučenu električnu struju iz nuklearke Krško.

"Ako je Slovenija dvaput izgubila spor, ne znači da će i treći, siguran sam da će Slovenija u arbitražnom postupku dobiti slobodan izlaz na otvoreno more", kazao je Erjavec novinarima, komentirajući prošli tjedan objavljenu presudu Međunarodnog centra za investicijske sporove u Washingtonu, po kojoj Slovenija hrvatskom HEP-u mora platiti više od 40 milijuna eura za struju koja mu unatoč međudržavnom sporazumu nije bila isporučivana 2003. i 2004. godine.

Slovenija u graničnom sporu s Hrvatskom traži teritorijalni koridor do otvorenog mora i cijeli Piranski zaljev, na što Hrvatska nije htjela pristati pa je o toj stvari trebao odlučiti arbitražni sud.

"Naš vitalni cilj u arbitraži je izlaz na otvoreno more. Bez toga završavaju naši snovi o Sloveniji kao pomorskoj državi i zbog toga sam uvjeren da ćemo u arbitraži uspjeti dobiti izlaz na otvoreno more", kazao je novinarima šef slovenske diplomacije.

"Draže mi je da smo dva spora izgubili, ako ćemo dobiti treći", dodao je u pogledu očekivanja od arbitražnog postupka.

Hrvatska se povukla iz tog postupka nakon što su javno objavljeni dokumenti po kojima se slovenski arbitar u postupku Jernej Sekolec s predstavnicima slovenske vlade dogovarao o nedopuštenom utjecaju na suce i unosio dokumente izvan procedure u sudski spis.

Slovenija je unatoč odlukama hrvatske vlade i Sabora po kojima mora izaći iz nepovratno kompromitiranog postupka, više puta dala do znanja kako arbitraža treba nastaviti svoj rad i donijeti obvezujuću presudu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU