EU / POLITIKA

EU će trebati 10 miliona zdravstvenih radnika do 2030.

26.02.2021. 10:44 / Izvor: Agencije

U Evropskoj uniji će do 2030. godine biti potrebno dodatnih 11 miliona zdravstvenih i radnika za njegu starijih osoba kako bi se zadovoljili zahtjevi koje sa sobom nosi starenje stanovništva, pokazao je izvještaj koji je objavio Zajednički istraživački centar Evropske komisije.

Veliki dio potreba za takvom radnom snagom sada osiguravaju domaći sistemi obrazovanja i osposobljavanja, ali sve veću ulogu imaju migracija i mobilnost radne snage unutar EU-a, prenosi Tanjug.

Godine 2018. skoro dva miliona zdravstvenih i radnika za njegu nisu rođeni u zemlji u kojoj rade.

"Evropa je kontinent koji stari i mora se pripremiti za sve veću potražnju za radnom snagom. Naš zajednički izazov bit će osigurati pristupačnu, kvalitetnu dugotrajnu njegu i odgovarajuću radnu snaga", izjavila je potpredsjednica EK-a za demokratiju i demografiju Dubravka Šuica, prenosi Hina.

U izvještaju se izdvaja nekoliko izazova koji, ako se riješe, mogu pomoći u podsticanju mobilnosti i oslobađanju punog potencijala migracija iz trećih država kako bi doprinijeli ublažavanju pritiska nedostatka radne snage u tim sektorima.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU