EU dodao dvije krimske tvrtke i 13 osoba na popis sankcioniranih

13.05.2014. 13:01 / Izvor: HRT
EU dodao dvije krimske tvrtke i 13 osoba na popis sankcioniranih

Na popis je dodano još 13 imena i sada ih je ukupno 48 kojima je zamrznuta imovina i zabranjen ulazak u EU. Prvi put na taj popis uvrštene su i dvije tvrtke.

Ministri vanjskih poslova Europske unije odlučili su na sastanku u Bruxellesu proširiti sankcije zbog ruskih akcija u Ukrajini, dodavši dvije krimske tvrtke i 13 ruskih i proruskih ukrajinskih dužnosnika na EU-ov popis onih koji su pod sankcijama.

EU načelno pripremio proširenje sankcija protiv Rusije

Na popis je dodano još 13 imena i sada ih je ukupno 48 kojima je zamrznuta imovina i zabranjen ulazak u EU. Prvi put na taj popis uvrštene su i dvije tvrtke.

Čelnici EU-a su na izvanrednom summitu početkom ožujka kao odgovor na rusko destabiliziranje Ukrajine pripremili pristup u tri faze. Prva je bila prekid ugovora o novom viznom režimu, sada se provodi druga faza koja obuhvaća zabranu putovanja i zamrzavanje imovine dužnosnicima koji imaju ulogu u ukrajinskoj krizi, a treća je uvođenje ekonomskih sankcija.

Sada je u tijeku druga faza i ministri zemalja članica već su nekoliko navrata proširivali popis osoba pod sankcijama.

Pokretanje treće faze zasad nije aktualno, a u EU smatraju da bi rusko ponašanje tijekom predsjedničkih izbora u Ukrajini 25. svibnja moglo biti ključni test za to.

Ruski separatisti su u nedjelju organizirali referendum o neovisnosti dviju regija u istočnoj Ukrajini, koje Zapad ne priznaje.

Kremlj je danas priopćio da poštuje izraz volje stanovništva u dvije regije, Donjeck i Luhansk te da sada očekuje dijalog između tih dviju regija i ukrajinskih središnjih vlasti.

Predsjedatelj OESS-a, Švicarac Didier Burkhalter, koji sudjeluje na ministarskom sastanku EU-a, rekao je da to ne znači da je Moskva priznala rezultate tih referenduma. Vidjeli ste jutrošnji odgovor Rusije, ona je izrazila poštovanje, ali ne i priznanje rezultata referenduma, a to je važno, rekao je Burkhalter.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU