EU dosad izvezla oko 200 miliona doza vakcina

12.05.2021. 10:19 / Izvor: Agencije
EU dosad izvezla oko 200 miliona doza vakcina

Otvoreni smo za razgovore i prijedloge o novoj solidarnosti, ali naš prioritet je da povećamo proizvodnju vakcina u EU, poručio je potpredsjednik Evropske komisije.

Evropska unija je do sada izvezla oko 200 miliona doza vakcina, potvrdio je potpredsjednik Evropske komisije Maroš Šefčovič.

"Otvoreni smo za razgovore i prijedloge o novoj solidarnosti, ali naš prioritet je da povećamo proizvodnju vakcina u EU, ali i da vidimo da drugi ne blokiraju izvoz svojih vakcina i komponenti za njihovu proizvodnju", napisao je Šefčovič na svom Twitter profilu.

Pozivajući se na dva dobro obaviještena izvora iz EU, Reuters je u aprilu ove godine objavio da je EU izvezla oko 37 miliona vakcina više nego što je podijelila među 27 zemalja članica Unije, prenosi Tanjug.

Pooštrena kontrola izvoza

Evropska unija je u posljednjoj sedmici marta ove godine dodatno pooštrila kontrolu izvoza vakcina protiv korona virusa.

Prema novim pravilima, EK može zaustaviti isporuku zemljama koje uvoze iz EU-a, ali ne izvoze sopstvenu proizvodnju vakcina.

Evropska komisija također će, prije odobrenja izvoza vakcina, procjenjivati da li je epidemiološka situacija ili stopa inokulacije bolja u toj zemlji ili u bloku.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU