EU / FONDOVI

EU finansira plate novih 200 zaposlenih medicinara u Srbiji

16.07.2020. 12:54 / Izvor: SRNA

U Beogradu je potpisan ugovor o angažovanju novih 200 zdravstvenih radnika u Srbiji koji će pomagati u borbi protiv epidemije virusa korona, a njihove plate u periodu od šest mjeseci biće obezbijeđene iz sredstava EU.

Sporazum obuhvata finansiranje zapošljavanja do 200 dodatnih zdravstvenih radnika kako bi se povećali kapaciteti Srbije za borbu protiv kovida-19, a EU je za to opredijelila oko milion evra.

Kroz ovaj program biće nabavljena i dodatna prioritetna medicinska i nemedicinska oprema, a pružaće se i tehnička, kao i savjetodavna podrška resornim državnim institucijama za sprovođenje nabavki vezanih za kovid-19.

Sporazum su potpisali ministar za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović, šef Kancelarije EU u Beogradu Sem Fabrici i šef Kancelarije UN za projektne usluge Mikela Telatin, prenijeli su beogradski mediji.

Fabrici je nakon onlajn potpisivanja izjavio da se zbog sve većeg broja oboljelih u Srbiji, EU odlučila za nesvakidašnju mjeru - da obezbijedi novac za plate za 200 zdravstvenih radnika koji će pomoći u borbi protiv kovida.

On je dodao da je riječ o ljekarima, medicinskim sestrama, tehničarima i administrativnom osoblju, a svi će biti zaposleni u koordinaciji sa Institutom "Batut" i biće upućeni na ispomoć u različite ustanove javnog zdravlja, centre primarne zdravstvene zaštite i laboratorije širom Srbije.

"U narednih šest mjeseci tih 200 profesionalaca će raditi na prvoj liniji fronta u onim opštinama i gradovima u Srbiji gdje je najneophodnije i u kojima postoji vanredna situacija poput Beograda, Kragujevca, Užica, Valjeva, Šapca, Novog Pazara", dodao je Fabrici. 

On je rekao da EU razgovara sa nadležnima u Srbiji i o ekonomskim mjerama koje mogu da pomognu mala i srednja preduzeća u Srbiji i sektore koji su najviše pogođeni.

Joksimovićeva je rekla da će potpisani ugovor sa EU o angažovanju 200 dodatnih zdravstvenih radnika omogućiti jačanje ljudskih kapaciteta zdravstvenog sistema, navodeći da je to u ovom trenutku Srbiji veoma potrebno i važno.

Ona je u onlajn obraćanju rekla da je trenutak nažalost takav da potpisivanje predstavlja jedan od važnijih događaja u kontinuiranoj podršci EU Srbiji od 
početka pandemije i istakla da su zdravstveni radnici pod ogromnim teretom.

"Oko 200 ljudi će biti angažovano tako da pripadaju takozvanim zdravstvenim timovima u kojima će biti jedan lekar, dva sanitetska inženjera i jedan administrativni radnik", precizirala je Joksimovićeva. 

Ministarstvo zdravlja Srbije je sredinom juna, na inicijativu EU koja se interesovala šta je to što još može da uradi, uputilo zahtjev za finansijsku pomoć za dodatno angažovanje na određeno vrijeme zdravstvenih timova koji bi pomagali tamo gdje je najpotrebnije.

Potom je 3. jula stigao i formalni odgovor kojim su potvrdili da Srbija može da izdvoji neutrošenih milion evra iz IPA fonda iz 2018. godine

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU