EU nastavlja nadgledati financije Portugala još 30 godina

18.06.2014. 13:55 / Izvor: eKapija.ba
EU nastavlja nadgledati financije Portugala još 30 godina

Portugal će biti pod fiskalnim nadzorom idućih 30 godina, bez obzira što je prošli mjesec izišao iz međunarodnog programa pomoći i što je ustrajao u strogim mjerama štednje koje je propisala Europska unija.

Portugal će biti pod fiskalnim nadzorom idućih 30 godina, bez obzira što je prošli mjesec izišao iz međunarodnog programa pomoći i što je ustrajao u strogim mjerama štednje koje je propisala Europska unija kako bi premostila krizu u eurozoni…

Europski financijski mehanizam stabilnosti (EFSF), koji je bio odgovoran za paket pomoći Portugalu 2011., nastavit će nadgledati financijsko stanje zemlje sve dok Lisabon u potpunosti ne isplati svoje zajmove, a što se neće dogoditi prije 2045. godine.

Financije Portugala nadgledat će Europska komisija i Međunarodni monetarni fond. Mjera nadzora je donesena kako bi se na vrijeme uočili bilo kakvi ekonomski rizici.

Paket pomoći za skoro bankrotiranu zemlju u vrijednosti 78 milijardi eura, kojeg su 2011. iznjedrili EU i MMF, službeno je zaključen u svibnju. Portugalski proračun je u puno boljem stanju, a troškovi zaduživanja su se spustili na najnižu razinu u osam godina.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU