EU

EU: Njemačka napreduje - jug u krizi do grla

23.09.2013. 12:07 / Izvor: SRNA
EU: Njemačka napreduje - jug u krizi do grla

Njemački privatni sektor u septembru je "porastao" po najvećoj stopi nakon januara ove godine - pokazuju istraživanja, iz kojih proizilazi da će taj rast biti nastavljen i do kraja godine.

Dok njemačka privreda stalno pokazuje znake napretka, situacija u drugim dijelovima EU daleko je od dobre, uporavaju ekonomski analitičari.

Njemački privatni sektor u septembru je "porastao" po najvećoj stopi nakon januara ove godine - pokazuju istraživanja, iz kojih proizilazi da će taj rast biti nastavljen i do kraja godine.

Indeks menadžera nabavke, koji objavljuje analitička kuća "Markit", a koji prati uslužni i proizvodni sektor i obuhvata više od dvije trećine ekonomije, povećan je na 53,8 u septembru sa 53,5, koliko je iznosio u avgustu.

Vrijednost od 50 bodova granica je između rasta i pada aktivnosti. Ovaj indeks već peti mjesec zaredom bilježi rast, posebno u sektoru usluga.

Njemačka ekonomija je u čvrstoj fazi oporavka, a jačanje Njemačke trebalo bi da pozitivno djeluje i na ostatak eurozone - smatraju njemački ekonomisti.

Nakon pada u posljednjem kvartalu 2012. i nešto slabog početka ove godine njemačka privreda je u drugom kvartalu ostvarila rast od 0,7 dosto, uglavnom zahvaljujući domaćoj potražnji.

Ipak, ministri finansija zemalja EU nedavno su naglasili da i dalje postoji niz problema koji otvara pitanje: vraća li se kriza u eurozonu?

Nedostatak konkurentnosti, prekomjerni budžetski deficiti, nedostatak kontrole banaka - sva ta problematična polja još nisu riješena.

Što se tiče strukturalne reforme i fiskalne konsolidacije, sjeverni Evropljani sve češće bivaju optuženi sa prosiljavaju južne zemlje na štednju do iznemoglosti.

Neki ekonomisti smatraju da Evropska centralna banka kroz politiku jeftinog novca, davanjem mogućnosti otkupa državnih obveznica, prikriva krizu.

Oni upozoravaju na slučaj Slovenije koja bi mogla biti novi evropski problem, kao i na činjenicu da je Grčkoj potrebno više novca.

Potrebno je jedanaest milijardi u sljedeće dvije godine da bi bio pokriven finansijski deficit, a onda bi mogao biti neophodan dodatni program, možda od deset milijardi eura, da bi Grčkoj bio olakšan prelazak na privatno tržište kapitala.

Italija stalno gubi na konkurentnosti, a ekonomisti kritikuju i Francusku zbog nespremnosti na reforme - navode agencije.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU