EU odobrila Italiji 191,5 milijardi eura za oporavak od pandemije

23.06.2021. 14:26 / Izvor: Agencije
EU odobrila Italiji 191,5 milijardi eura za oporavak od pandemije

Evropska komisija je i zvanično odobrila Italiji 191,5 milijardi eura za oporavak od pandemije, trećoj po veličini ekonomiji 27-članog bloka.

Evropska komisija u utorak je i zvanično odobrila Italiji 191,5 milijardi eura za oporavak od pandemije, trećoj po veličini ekonomiji 27-članog bloka.

Italijanski premijer Mario Draghi rekao je, na zajedničkoj konferenciji na novinare sa predsjednicom EK-a Ursulom von der Leyen u Rimu, da će finansijska pomoć doprinijeti rastu i konkurentnosti italijanske ekonomije, prenosi Beta.

Najteže pogođena članica u EU, i ekonomski i u pogledu smrtnosti od pandemije, Italija je dobila najviše sredstava iz evropskog plana oporavka vrijednog 750 milijardi eura, koji se sastoji od 68,9 milijardi eura bespovratnih sredstava i 122,6 milijardi kredita.

Odobrenje Komisije važan je korak ka raspodjeli sredstava za veliku italijansku reformu i investicioni plan.

Von der Leyen je rekla da bi prva sredstva mogla biti puštena za četiri sedmice, nakon što Evropsko vijeće odobri plan.

Više od jedne trećine ukupnih sredstava odobrenih Italiji namijenjeno je projektima posvećenim klimatskim ciljevima, a četvrtina digitalnim investicijama.

Von der Leyen je istakla da ključne reforme uključuju planove za smanjenje dužine građanskih i krivičnih suđenja, modernizaciju javne uprave i reformu zakona o konkurenciji.

Fotografija:EPA

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU