EU povećala "avio taksi" budžet za svoje visoke zvaničnike

13.08.2021. 10:14 / Izvor: N1
EU povećala 'avio taksi' budžet za svoje visoke zvaničnike

Institucije Europske unije će uskoro moći trošiti znatno veće iznose za privatne letove svojih visokih zvaničnika.

Institucije Europske unije će uskoro moći trošiti znatno veće iznose za privatne letove svojih visokih zvaničnika, nakon što je odobren budžet od 13,5 miliona eura za ovu svrhu.

Novi četverogodišnji ugovor koji obuhvata letove za službenike Europske komisije, Parlamenta, Vijeća i Službu za vanjske poslove EU zamijenit će dosadašnji petogodišnji aranžman prema kojem iznos za ove potrebe nije smio premašiti 10,71 milion eura, piše portal Politico.

Glasnogovornik Europske komisije, koji nije imenovan, kazao je kako novi ugovor, koji pokriva oko 1.606 sati leta unutar kojih su uglavnom letovi srednje daljine između 6.500 i 10 hiljada kilometara, odražava “potencijalno povećanje potražnje, uglavnom uzrokovano pandemijom.”

“Dostupno je sve manje komercijalnih letova i shodno tome ovo povećanje gornje granice osmišljeno je kako bi se osiguralo rješenje ako se takvi problemi nastave i dalje,” kazao je glasnogovornik, dodavši kako vrijednost ugovora odgovara procjeni potreba te da se cijeli iznos neće nužno potrošiti.

Politico podsjeća kako ovaj ugovor dolazi nakon objavljivanja paketa za klimatske promjene Europske komisije, čiji je cilj reduciranje emisije stakleničkih gasova za 55 posto do 2030. godine, na putu ka klimatskoj neutralnosti 2050. godine.

Predsjednica EK Ursula von der Leyen je tokom 2020. godine iskoristila šest letova privatnim avionom i osam u 2021. godini. Njezin prethodnik Jean-Claude Juncker iskoristio je 14 ovakvih letova tokom 2019., te se suočio s kritikama zbog korištenja “avio-taksija” za destinacije manje udaljenosti kao što je Strazburg.

Iz Komisije su pojasnili da su privatni letovi samo za “vanredne okolnosti” kao što su sigurnosni razlozi ili ako nije dostupan komercijalni let, ili ukoliko se ne uklapa u dnevne obaveze.

Zvaničnici mogu koristiti privatne letove samo u pratnji članova komisije, kazao je glasnogovornik. Broj dužnosnika u pratnji komesara varira ovisno o potrebama misije i ne može se tačno predvidjeti, ali njihov broj je ograničen.

Glasnogovornik također ističe kako je Komisija predana smanjenju utjecaja na okolinu u skladu s Europskim zelenim dogovorom te da namjerava “dodatno smanjiti putovanja povezana s operacijama kada se ona mogu zamijeniti video pozivima.”

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel je tokom 2021. upotrijebio 15 letova avio-taksijem, od kojih su tri osigurale Belgijske zračne snage, navodi se iz ove institucije. U poređenju s 2021., broj ovakvih letova u 2020. bio je 17 a tokom 2019. bilo ih je 27. Vijeće nije preciziralo koje letove je upotrijebio Michel a koje njegov prethodnik Donald Tusk tokom 2019.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU