EU predugo čeka odgovore BiH na dodatna pitanja iz upitnika EK

11.01.2019. 15:35 / Izvor: Agencije
EU predugo čeka odgovore BiH na dodatna pitanja iz upitnika EK

Specijalni izvjestilac Evropskog parlamenta za BiH Cristian Dan Preda izjavio je u Sarajevu da EU još čeka odgovore BiH na dodatna pitanja iz Evropske komisije.

Specijalni izvjestilac Evropskog parlamenta za BiH Cristian Dan Preda izjavio je u Sarajevu da EU još čeka odgovore BiH na dodatna pitanja iz Evropske komisije, od čega će zavisiti mišljenje Komisije o kandidatskom statusu te zemlje. Preda je rekao i da BiH pokušava da pretvori EU u BiH umjesto da se transformiše i postane dio EU. Takođe je izjavio da se odlaskom u Rusiju i sastancima sa ruskim predsjednikom Putinom ne postaje članica EU, već taj proces ide preko Brisela i Strazbura.

Preda je naveo da su dodatna pitanja Evropske komisije upućena u junu 2018. a da je sada već januar 2019. godine.

Upitnik je BiH zvanično uručio evropski komesar za politiku susedstva i proširenja Johanes Han u decembru 2016.

"Rekao bih da je to ipak predugo. Nadam se da će ovo pitanje biti riješeno prije drugih", rekao je izvestilac Evropskog parlamenta posle sastanka sa članovima Predsedništva BiH Šefikom Džaferovićem i Željkom Komšićem.

Sastanku nije prisustvovao srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Preda je 10. januara, prvog dana dvodnevne zvanične posjete Sarajevu, rekao da postoje problemi koji se tiču funkcioniranja zajedničkog Parlamentarnog odbora za pridruživanje i stabilizaciju EU i BiH, odnosno da taj odbor, koji je važan za evropski put, još nije uspostavljen.

"U protekle tri godine nismo uspjeli uvjeriti partnere iz Parlamenta BiH da dođu u Brisel i da zajednički radimo na ovim pitanjima. Pokušali su (predstavnici BiH) da u zajedničko tijelo uvedu pravila koja se koriste u parlamentu BiH", naglasio je on.

Preda je ocenio da su na taj način "pokušali transformisati EU da postane BiH".

"Izazov je obrnut. BiH treba da postane dio EU, a ne da se EU transformiše u neku veliku BiH", kazao je je izvjestilac Evropskog parlamenta.

Preda je pozvao javnost, građane i medije da od predstavnika Parlamentarne skupštine BiH traže da sarađuju u Evropskom parlamentu.

Bošnjački član Predsedništva BiH Šefik Džaferović rekao je da poslanici u parlamentu iz RS imaju drugačije stavove o funkcioniranju poslovnika o radu pomenutog odbora, dodavši da se moraju prihvatiti principi EU.

Džaferović je još kazao da postoji problem i u vezi sa nekim pitanjima koja se tiču obrazovanja, jer se u Federaciji BiH to odnosi na entitetske i kantonalne nadležnosti.

On je izrazio očekivanje da će Vijeće ministara BiH u narednim danima dostaviti preostale odgovore kako bi se oni mogli proslijediti Briselu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU