EU / FONDOVI

EU sredstvima iz IPA fondova pruža podršku jačanju kapaciteta IDDEEA-e

28.05.2014. 12:40 / Izvor: Fena

Uz finansijsku podršku Evropske unije počela je implementacija projekta „Jačanje kapaciteta Agencije za idenfitikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH - IDDEEA“.

Ovaj projekt u vrijednosti od 600.000 eura finansira Evropska unija sredstvima iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA 2011), a cilj je unapređenje ljudskih i tehničkih kapaciteta IDDEEA-e u područjima informaciono-tehnološke sigurnosti te stručnog usavršavanja i certifikacije kadrova za specifična IT područja.

Projekt se sastoji od tri komponente: poboljšanje logičke i fizičke informacijske tehnologije, poboljšanje vještina IT stručnjaka te edukacija primarnih i sekundarnih korisnika informacijskih sistema IDDEEA-e.

Jedan od specifičnih zadataka cijelog projekta je razvoj e-Uprave kako bi se kroz informatizaciju aktivnosti na svim nivoima vlasti poboljšala efikasnost te pratio i podržavao proces evropskih integracija.

Projekt će trajati osamnaest mjeseci i bit će direktan doprinos uređenijoj, efikasnijoj, transparentnijoj i uslužnijoj javnoj upravi u Bosni i Hercegovini. Projekt implementira italijansko-estonski konzorcij na čelu sa CSI – Piemonte iz Italije, saopćeno iz IDDEEA-e.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU