EU traži od Indije 10 miliona doza vakcina AstraZeneca

02.04.2021. 09:18 / Izvor: Agencije
EU traži od Indije 10 miliona doza vakcina AstraZeneca

EU želi vakcine iz Serum Instituta, najvećeg proizvođača vakcina na svijetu, kako bi nadoknadila manjak u snabdijevanju iz evropskih fabrika AstraZenece i kako bi se ubrzao proces vakcinacije u EU.

Evropska unija zatražila je od Indije dozvolu da kupi 10 miliona doza AstraZenecinih vakcina protiv COVID-a 19 od indijskog Serum Instituta, izjavio je u četvrtak jedan zvaničnik indijske vlade.

"Ambasador Evropske unije je napisao pismo u kojem kaže: Molimo vas, dajte nam izvozna odobrenja", rekao je neimenovani indijski zvaničnik, dodajući da je pismo poslato prije oko dvije sedmice, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

EU želi vakcine od Serum Instituta, najvećeg proizvođača vakcina na svijetu, kako bi nadoknadila manjak u snabdijevanju iz evropskih fabrika AstraZenece i kako bi se ubrzao proces vakcinacije u Evropskoj uniji.

"Bilo kakvo brzo odobrenje zahtjeva EU-a je malo vjerovatno, jer se Indija trudi da poveća domaću vakcinaciju", rekao je vladin zvaničnik.

Britanija, također, vrši pritisak na Indiju da izveze drugu polovinu od 10 miliona doza koje je naručila od tog instituta, naveo je isti izvor.

Serum Institut je prvobitno trebalo da proizvodi AstraZeneca vakcinu samo za zemlje sa niskim i srednjim prihodima.

Najnoviji potez EU-a je, kako ocjenjuje Reuters, posljednji signal sve većeg pritiska na zvanični New Delhi da veći dio svoje proizvodnje izvozi u druge zemlje.

Serum Institut, AstraZeneca i indijsko ministarstvo vanjskih poslova nisu odgovorili na zahtjev za komentarom.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU