EU traži odštetu od AstraZenece: Deset eura po dozi za dan kašnjenja cjepiva

26.05.2021. 14:38 / Izvor: Večernji List
EU traži odštetu od AstraZenece: Deset eura po dozi za dan kašnjenja cjepiva

Europska komisija traži da farmaceutska kompanija AstraZeneca plati 10 eura po dozi za svaki dan kašnjenja isporuke cjepiva.

Europska komisija traži da farmaceutska kompanija AstraZeneca plati 10 eura po dozi za svaki dan kašnjenja isporuke cjepiva.

Najvažniji je to podatak iz današnjeg ročišta na belgijskom sudu gdje je u 9 sati počeo proces nakon što je Komisija tužila kompaniju za kršenje stavaka ugovora, prenosi Večernji list.

U prvom kvartalu ove godine, AstraZeneca je isporučila samo 30 milijuna doza od ugovorenih 120 milijuna. U ovom kvartalu, kompanija planira isporučiti samo 70 milijuna od 180 milijuna doza kako je dogovoreno i stoji u ugovoru. Komisija je pred sucima kazala kako je zbog ponašanja AstraZenece ugovor s EK-om "očito doživio propast". Odvjetnik koji zastupa EU, Rafael Jafferali, zatražio je od te kompanije da isporuči 90 milijuna doza cjepiva do srpnja te 300 milijuna do kraja prosinca, što je šest mjeseci kasnije od predviđenog.

Komisija tvrdi da je tvrtka trebala – a nije – koristiti sve svoje proizvodne lokacije za opskrbu EU-a, ali da je umjesto toga favorizirala Ujedinjeno Kraljevstvo, ne izvozeći doze proizvedene u svoja dva pogona sa sjedištem u Velikoj Britaniji. Također, optužili su AstraZenecu da nisu bili iskreni u komunikaciji s Komisijom jer su bili preležerni i tvrdili da je sve u redu.

AstraZeneca će svoj dio priče sucima iznijeti poslijepodne. No već ranije su rekli da su u potpunosti ispoštovala svoj ugovor s EU-om i ustvrdila da se potrudila da cjepiva isporuči na vrijeme, unatoč poteškoćama u proizvodnji te da su upozorili EU na kašnjenja već u veljači.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU