EU / EKONOMIJA

EU u vještačku inteligenciju i tehnologiju blockchain ulaže 10 milijardi eura godišnje

11.06.2021. 12:45 / Izvor: Akta.ba

Evropska investiciona banka (EIB) i Evropska komisija objavile su studiju o stanju u oblasti tehnologija vještačke inteligencije i blockchain u Evropskoj uniji pod nazivom: "Vještačka inteligencija, blockchain i budućnost Evrope: Kako nove tehnologije stvaraju prilike za zelenu i digitalnu ekonomiju."

Izvještaj pokazuje da Evropska unija zaostaje u razvoju i korišćenju ovih tehnologija, u poređenju sa glavnim globalnim konkurentima. U globalnim kapitalnim ulaganjima u navedene tehnologije učestvuje sa samo 7% godišnje (1,75 milijardi evra), dok je zajedničko učešće Sjedinjenih Američkih Država i Kine 80% (25 milijardi evra godišnje). Procenjeni investicioni jaz u oblasti tehnologija vještačke inteligencije i blockchain u Evropi mogao bi iznositi i 10 milijardi evra godišnje. Međutim, Evropska unija ima dobru polaznu osnovu jer prednjači u naučnim istraživanjima u oblasti tehnologije i ogromnoj bazi nadarenih digitalnih stručnjaka.

Studija pokazuje da se najveći broj malih i srednjih preduzeća (MSP) u oblasti tehnologija vještačke inteligencije i blockchain nalazi u SAD (2995), na drugom mestu je Kina (1418), pa Evropska unija (1232). Još jedan značajan igrač je Ujedinjeno Kraljevstvo (495). U Evropskoj uniji najveći broj preduzeća koji se bavi ovim oblastima nalazi se u Nemačkoj i Austriji, zatim u južnoj Evropi, Francuskoj i u centralnoj, istočnoj i jugoistočnoj Evropi.

Cjelokupno poslovno okruženje u EU ima veliki potencijal za konkurisanje Americi i Kini. Zemlje EU imaju specijalizovanije istraživače nego druge zemlje i po pravilu imaju najviše naučnih istraživanja u oblasti tehnologije. Neke države članice ostvaruju odlične rezultate u digitalnom segmentu, što ukazuje na to da je u dobroj poziciji da tehnologije vještačke inteligencije i blockchain efikasno uvede u različite sektore. Evropa takođe ima najveću bazu talentovanih istraživača u oblasti vještačke inteligencije, sa procenjenih 43.064 (od kojih je 7998 u Ujedinjenom Kraljevstvu), u poređenju sa 28.536 u SAD i 18.232 u Kini. 

PODIJELI:

TAGOVI:

EU

vještačka inteligencija

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU