EU / POLITIKA

EU uskoro objavljuje crnu listu životinjskih vrsta

19.03.2014. 13:45 / Izvor: Dnevnik.hr

Puž ubojica, Azijska bubamara i Bozamski štakor, samo su neke od životinja koje će, prema planovima Europske Unije biti stavljene na 'crnu listu' životinja koje brzim širenjem ugrožavaju okoliš, poručio je u srijedu europski povjerenik za zaštitu okoliša, a prenosi The Economic Times.

Institucije Europske unije složile su se da se treba sastaviti popis takvih štetnih vrsta što prije, zbog toga što njihovo nezaustavljivo širenje utječe na opstanak ostalih vrsta, a osim što su štetne za okoliš, postale su potencijalna opasnost za uzrokovanje i širenje novih bolesti i zaraza, rekao je povjerenik EU.

Tako će od 2016. godine vrste poput azijske bubamare, koja prijeti autohtonim vrstama u Velikoj Britaniji, poput leptira i drugih kukaca, biti zabranjeno kupovati i na bilo koji način uvoziti na britanski otok.

Takozvani puž ubojica koji potječe s Pirenejskog poluotoka, koji je poznat po tome da se hrani 'slabijim vrstama', također će se naći na ovoj europskoj listi zabranjenih životinja za uzgoj, jednako kao i japanski korov koji se proširio diljem Francuske, ali i Bozamski štakor, vrsta koja oštećuje kanalizaciju diljem Amerike.

"Pravilnik neće biti usmjeren na vrste koje ljudi obično drže u domovima i vrtu", rekao je povjerenik europske Komisije.

"Na listi će se naći vrste koje se brzo razmnožavaju i šire preko granica država, ali i mora, te čine velike štete prirodnim staništima drugih životinja. Iz tog razloga donosimo ovakve mjere", dodaje povjerenik.

Prema podacima Europske unije u ovom trenutku na takvoj jednoj europskoj 'crnoj listi' štetočina nalazi se oko 12.000 vrsta, od koji se njih 15% nekontrolirano širi.

U sklopu ovog sporazuma očekuje se da će se Europski parlament po ovom pitanju usuglasiti već sljedeći mjesec, a sve članice Europske unije morat će organizirati provjere kojima će se njihovo širenje kontrolirati, a ako će biti potrebno i određenim mjerama spriječiti. Sve kako bi se štete koje uzrokuju svele na minimum.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU