EU uspostavlja mehanizam za podjelu viška vakcina

20.01.2021. 10:29 / Izvor: Agencije
EU uspostavlja mehanizam za podjelu viška vakcina

Evropska unija želi uspostaviti mehanizam koji bi joj omogućio da podijeli viškove vakcine protiv COVID-19 sa siromašnijim susjednim zemljama i Afrikom, kazala je evropska povjerenica za zdravlje.

Evropska unija želi uspostaviti mehanizam koji bi joj omogućio da podijeli viškove vakcine protiv COVID-19 sa siromašnijim susjednim zemljama i Afrikom, kazala je evropska povjerenica za zdravlje.

Evropska unija, koja ima 450 miliona stanovnika, već je osigurala gotovo 2,3 milijardi doza vakcine i kandidata za vakcinu od šest proizvođača, od kojih većina tek treba biti odobrena.

"Radimo s državama članicama na prijedlogu evropskog mehanizma za podjelu vakcine preko naših granica", rekla je povjerenica Stella Kyriakides evropskim zastupnicima, potvrdivši Reutersov izvještaj iz decembra, prenosi Hina.

"Mehanizam će omogućiti slanje vakcina siromašnijim zemljama prije nego što COVAX bude potpuno operativan", rekla je o globalnoj inicijativi osnovanoj prošlog ljeta na čelu s WHO-om kojom se želi osigurati pravednu raspodjelu vakcine protiv COVID-19 u svijetu.

COVAX teško nabavlja vakcine

COVAX je već operativan, ali za sada teško nabavlja vakcine. U decembru je objavio da je sklopio dogovore o nabavi gotovo dvije milijarde doza, ali najveći dio tih vakcina obećali su proizvođači temeljem neobvezujućih ugovora jer COVAX-u trenutno manjka novca da ih rezervira unaprijed.

"Kompanije vam neće dati vakcine ako ne platite unaprijed", rekao je visoki evropski pregovarač za vakcine koji je želio ostati neimenovan, napominjući da je evropska inicijativa rezultat toga što COVAX nije ispunio očekivanja.

Interni dokumenti u koje je Reuters u decembru imao uvid pokazali su da su čelnici COVAX-a svjesni visokog rizika neuspjeha tog mehanizma zbog nedovoljno sredstava i složenih ugovornih aranžmana.

WHO je upozorio da postoje rizici kada je riječ o pravednoj distribuciji vakcine zbog toga što bogate zemlje stvaraju velike zalihe dostupnih vakcina, ali je javno optimističan u vezi COVAX-a i mogućnosti za isporuku prvih vakcina u ovom kvartalu.

Donacija ili prodaja viška vakcina

Kyriakides je kazala da bi evropska shema trebala prioritet staviti na zdravstvene djelatnike i ranjive grupe u zemljama jugoistočne Europe, u sjevernoj Africi i u siromašnijim subsaharskim zemljama.

Evropski dužnosnik rekao je da bi EU mogao dati dio vakcina COVAX-u koji bi ih tada podijelio siromašnim zemljama.

Nije poznato hoće li EU donirati ili prodati višak vakcina.

Švedska je uspostavila mehanizam za prodaju viška vakcina. Odluke o tome donose evropske vlade.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU