EU uvodi porez na nereciklirani plastični otpad

11.08.2020. 09:34 / Izvor: Akta.ba
EU uvodi porez na nereciklirani plastični otpad

Porez je jedan od načina da se finansira paket za oporavak od posledica pandemije korona virusa, koji je vredan 750 milijardi eura.

Evropska unija od 1. januara sledeće godine uvodi porez na nereciklirani plastični ambalažni otpad koji će članice morati da uplaćuju u budžet Unije, piše Balkan Green Energy News.

Porez je jedan od načina da se finansira paket za oporavak od posljedica pandemije korona virusa, koji je vrijedan 750 milijardi eura.

U zaključcima sa sastanka Vijeća EU o mjerama za oporavak od pandemije navodi se da će kao prvi korak u okviru obezbjeđivanja novih prihoda EU od 1. januara 2021. biti uveden porez koji će u stvari biti dio nacionalnih doprinosa koji već sada uplaćuju članice.

Porez će biti obračunat na osnovu stope od 0,80 eura po kilogramu otpada

Nacionalne doprinose obračunava Evropska komisija na osnovu postojeće obaveze izvještavanja u skladu sa Direktivom o ambalažnom otpadu. Na osnovu te Direktive članice EU dostavljaju podatke o plastičnoj ambalaži i recikliranju.

Porez će biti obračunat na osnovu stope od 0,80 eura po kilogramu sa mehanizmom koji bi trebalo da spriječi pretjerano umanjenje nacionalnih doprinosa, navodi se u zaključcima koje je usvojilo Vijeće EU.

Nova taksa je jedan od načina da EU finansira program za oporavak od pandemije koji je vrijedan 750 milijardi eura

Inače, osim ovog poreza na otpad, EU planira da uvede i CO2 porez na robu koja se uvozi iz zemalja sa emisijama koje su veće od referentne vrijednosti EU.

Nejasno je kako će se ovaj porez obračunavati u okviru lanca snabdijevanja

Mark Victory, urednik globalnog portala o robama ICIS, kaže da i dalje nije jasno kako će se ovaj porez obračunavati, kako će uticati na lanac snabdijevanja i da li će to dovesti do promjena u regulativi koja se odnosi na plastiku.

Novi namet nije u stvari porez, iako se tako naziva, jer ga plaćaju države, a ne građani i firme, piše Victory u svojoj analizi.

Kako će države prikupiti novac zavisi od njih samih, a Vijeće EU nije predložio nikakve prijedloge na tu temu. Članice EU su slobodne da primjene različite pristupe i mogu da prikupe novac iz različitih dijelova lanca snabdijevanja, što će zahtjevati proemjene u propisima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU