EU / EKONOMIJA

EU uvodi tamne crvene zone na epidemiološku kartu Evrope

22.01.2021. 09:16 / Izvor: HINA

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen najavila je uvođenje nove oznake na epidemiološkoj karti Evrope, tamne crvene zone iz kojih bi se putnici prije odlaska morali testirati, a po dolasku na odredište ići u karantin.

"Tamnom crvenom bojom bi se označavale zone u kojima je cirkulacija virusa na iznimno visokom nivou", izjavila je von der Leyen nakon završetka samita čelnika EU-a, koji je bio posvećen usklađivanju mjera u suzbijanju pandemije korona virusa, prenosi Hina.

Označavanje epidemioloških zona ne ovisi o državnim granicama. Von der Leyen kao primjer navodi slučaj da su u jednoj zemlji članice u pograničnom području zatvorene granice, a otvorene u susjednoj s istom epidemiološkom situacijom.

"U tom bi slučaju svi iz prve zemlje išli kupovati u drugu i tako pridonositi širenju virusa", kaže von der Leyen.

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel je rekao da se čelnici zemalja članica slažu da je potrebno razmotriti mogućnosti ograničenja putovanja koja nisu nužna.

"Uvjereni smo da se, kada je riječ o putovanjima koja nisu nužna, restrikcije trebaju razmotriti", rekao je Michel, dodajući pritom da granice moraju ostati otvorene zbog normalnog funkcioniranja jedinstvenog tržišta.

I Michel i von der Leyen ističu opasnost od mutacije virusa, novih sojeva koji su puno zarazniji. Stoga postoji suglasnost da se poveća sekvenciranje genoma COVID-19 kako bi se na vrijeme prepoznale mutacije virusa.

Čelnici su razgovarali i o potvrdama o vakcinisanju. Michel je rekao da postoji saglasnost oko standardiziranih potvrda u medicinske svrhe, ali da je zasad prerano govoriti o njihovoj drugoj namjeni.

Grčki premijer Kiriakos Micotakis je predložio da te potvrde služe kao pasoši kako bi se oživio turizam.

Michel ističe da je za to prerano sve dok ne bude vakcinisan dovoljno veliki broj ljudi, jer bi u suprotnom došlo do diskriminacije ljudi koji nisu ni imali priliku vakcinisati se.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU