EU / EKONOMIJA

EU za godinu dana nenamjenski potrošila 3,3 milijarde evra

05.10.2018. 12:20 / Izvor: SRNA

Evropska unija (EU) je nenamjenski potrošila oko 3,3 milijarde evra za godinu dana, a kao primjer nesavjesnog trošenja naveden je njemački istraživački institut.

Unija je tako potrošila 2,4 odsto ukupnog budžeta iz 2017, što je manje nego godinu dana prije, pokazuje izvještaj Evropskog revizorskog suda.

Među nenamjenski utrošenim sredstvima revizori ističu primjer "velikog istraživačkog instituta u Njemačkoj, koji je dobio sredstva iz EU budžeta za potrebe istraživačkog projekta, ali ih je dijelom utrošio na troškove koji nisu povezani sa tim projektom".

Riječ je o budžetskim sredstvima koja nisu utrošena u skladu sa propisima u EU.

Revizori ističu da se dio nenamjenski potrošenih sredstava smanjuje zahvaljujući efikasnijem sitemu revizije.

U 2016. taj udio je procijenjen na 3,1 odsto, nasuprot 3,8 odsto iz godine ranije.

Ukupna potrošnja na nivou EU iznosila je 2017. godine 137,4 milijarde evra, napominju ekonomski portali.

Predsjednik Evropskog revizorskog suda Klaus-Hejner Lene upozorava EU da ne daje obećanja koja ne može da ispuni, budući da je budžet Unije 50 puta manji od onoga što godišnje potroše njene članice.

"Ako stvaramo očekivanja koja ne možemo ispuniti, gubimo vjerodostojnost kod naših građana, a što je važnije - gubimo njihovo povjerenje", poručio je Lene.

PODIJELI:

TAGOVI:

EU

sredstva

novac

revizori

budžet

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU