EU zamrzava milijardu eura razvojne pomoći za Afganistan

25.08.2021. 12:56 / Izvor: The Guardian
EU zamrzava milijardu eura razvojne pomoći za Afganistan

Evropska Unija je objavila da zamrzava milijardu eura razvojne pomoći koju je izdvojila za Afganistan za sljedećih sedam godina.

Evropska Unija je objavila da zamrzava milijardu eura razvojne pomoći koju je izdvojila za Afganistan za sljedećih sedam godina, budući da je Brisel pokušao iskoristiti svoju financijsku pomoć toj zemlji kako bi osigurao garancije od talibana vezano za njihovo postupanje prema ženama i manjinskim grupama, piše britanski Guardian.

Ponašanje novog režima u narednim danima, posebno oko dopuštanja slobodnog prolaska za zvaničnike EU, afganistansko osoblje i političke izbjeglica iz zemlje, je također kao uslov za finansijsku podršku istaknuo Charles Michel, predsjednik Evropskog vijeća, u svojim izjavama na konferenciji za novinare nakon virtualnog G7 sastanka.

"Pozivamo nove vlasti afganistana da dozvole slobodan prolaz svim stranim i afganistanskim građanima koji žele doći na aerodrom. S našim američkim prijateljima i partnerima također smo pokrenuli ovo pitanje vezano za dva posebna aspekta: prvo, potreba osiguranja aerodroma, onoliko dugo koliko je potrebno za završetak operacija; i drugo, pošten i ravnopravan pristup aerodromu za sve državljane koji imaju pravo na evakuaciju," rekao je Michel.

Dodao je da je sada prerano donositi odluku "o tome kakve ćemo odnose razvijati s novim afganistanskim vlastima."

"Pozivamo na inkluzivno političko rješenje i ako želimo ostati pozitivan utjecaj na afganistanski narod, posebno u podržavanju njegovih osnovnih potreba, morat ćemo se pozabaviti novim vlastima. Ovo će podlijegati strogim uslovima, u pogledu djela i stava novog režima," rekao je on.

Kako navodi Guardian, predsjednica Evropske komisije, Ursula von der Leyen, koja je također prisustvovala samitu, rekla je da će članice EU dobiti finansijsku pomoć ako “pojačaju” primanje izbjeglica.

Ali vlade zemalja članica EU su izrazile različite stavove po tom pitanju posljednih dana. Desničarske vlade u Mađarskoj i Austriji rekle su da neće prihvatiti izbjeglice, dok se Španija ponudila kao središte za prihvat Afganistanaca koji su radili sa zapadnim silama.

Bivši njemački ministar odbrane rekao je da bi one zemlje članice EU koje su učestvovale u NATO operacijama u Afganistanu, kontingentu koji uključuje i Mađarsku, trebale biti među onima koje nude pomoć.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU