EU / POLITIKA

EU želi da se njena zastava vije u Tokiju

19.07.2021. 15:23 / Izvor: EurActiv.rs

Evropski komesar Margaritis Shinas i slovenački predsednik Janez Janša saopštili su da su od Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) tražili da se sportistima Slovenije, zemlje koja trenutno predsjedava EU, dozvoli da na ceremoniji otvaranja Olimpijade u Tokiju pored nacionalne, nose i zastavu EU.

"Nošenjem zastave EU uz svoju "slovenački sportisti postali bi ambasadori evropskog jedinistva i vrijednosti koje podupiru našu Uniju, a koje se podudaraju sa vrijednostima olimpizma", napisali su Shinas i Janša u pismu predsedniku MOK Tomasu Bahu.

Shinas, čiji portfolio kao komesara za "promociju evropskog načina života" uključuje sportsku komponentu, napisao je da bi zastava mogla da stoji kao "simbol miroljubive koegzistencije, tolerancije i solidarnosti".

"Potpuno ćemo vas podržati oko uvođenja ovog posebnog i istorijskog gesta", napisali su Bahu dodajući da bi  mogao da "posluži kao moćan prikaz kako jedinstvo i mir moraju da budu proslavljeni kroz ovakav događaj jer su od ključnog značaja za evropski i olimpijski duh".

"Vjerujemo da su, kao dvije organizacije ujedinjene oko tih zajedničkih vrijednosti, EU i MOK jedinstveno pozicionirani da promovišu mir i razumijevanje u vrijeme kada je to svijetu najpotrebnije", napisali su Shinas i Janša, prenio je EURATIV.com.

Olimpijske igre će se održati od 23. jula do 8. avgusta u Tokiju.

Inače, 2004. je tadašnji predsjednik Evropske komisije Romano Prodi pozvao sportiste iz članica EU da uz nacionalnu razviju i zastavu EU na Olimpijadi u Pekingu 2008.

Rusija je zemlja koja u Tokiju neće moći da razvije svoju zastavu, kao ni da koristi ime i himnu, kao ni 2022. na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu, po presudi Suda za sportsku arbitražu zbog dopinga.

PODIJELI:

TAGOVI:

EU

Olimpijada Tokio

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU