EU želi postrožiti pravila tržišnog natjecanja

18.06.2020. 10:15 / Izvor: HINA
EU želi postrožiti pravila tržišnog natjecanja

Europska komisija želi postrožiti pravila tržišnog natjecanja kako kompanije izvan EU.

Europska komisija želi postrožiti pravila tržišnog natjecanja kako kompanije izvan EU koje primaju državne subvencije u matičnim zemljama ne mogu ostvarivati prednost u odnosu na EU tvrtke na jedinstvenom europskom tržištu.

Europska komisija, naime, donijela je u srijedu bijelu knjigu o štetnim učincima stranih subvencija na tržišno natjecanje na jedinstvenom tržištu i sada traži mišljenja i doprinos svih dionika o opcijama koje su u njoj navedene.

Javno savjetovanje, koje će biti otvoreno do 23. rujna 2020., pomoći će Komisiji u pripremi odgovarajućih zakonodavnih prijedloga u tom području, navode iz EK.

Iako EU ograničava državne potpore članica, još ne postoji instrument koji bi to kontrolirao kod tvrtki izvan EU. A takve subvencije imaju „sve veći negativni utjecaj“ na konkurenciju, priopćila je u srijedu Komisija.

"EU je jedno od najotvorenijih gospodarstava na svijetu i privlači velika ulaganja trgovinskih partnera. Međutim, strane trgovinske prakse, među kojima su i subvencije kojima se narušavaju jednaki uvjeti za poduzeća u EU-u, tu našu otvorenost stavljaju na kušnju. Bijelom knjigom nadopunjuje se paket postojećih instrumenata za osiguranje otvorene strateške autonomije, kao što su provjera izravnih stranih ulaganja i mjere trgovinske zaštite", kazao je povjerenik za trgovinu Phil Hogan.

Komisija je utvrdila tri načina na koje strane subvencije mogu potkopavati konkurenciju. Mogu poremetiti tržište EU-a, mogu pomagati u preuzimanju tvrtki iz EU-a ili omogućavati nepoštenu prednost u postupcima javne nabave.

Uslijed zabrinutosti zbog povećanih kineskih ulaganja i stranih preuzimanja u Europi, čelnici EU-a prošle su godine zatražili od Komisije da predloži moguća rješenja za taj problem. Istaknuti primjer je njemački proizvođač robotike Kuka, kojeg je 2016. godine preuzela kineska Midea.

U bijeloj knjizi navode se i načini za rješavanja pitanja stranih subvencija u slučaju zahtjeva za financijsku potporu EU-a.

Naime, svi gospodarski subjekti trebali bi se ravnopravno natjecati za financiranje EU-a, ali se stranim subvencijama taj postupak može narušiti tako što se njihovi korisnici stavljaju u bolji položaj za prijavu. U bijeloj knjizi predlažu se mogućnosti za sprječavanje takve nepoštene prednosti. Među ostalim, u slučaju sredstava koja se dodjeljuju putem javnih natječaja ili kao bespovratna sredstva primjenjivao bi se postupak sličan onom koji je predviđen za postupke javne nabave EU-a.

Nadalje, u bijeloj knjizi naglašava se da je važno osigurati da međunarodne financijske institucije koje provode projekte financirane iz proračuna EU-a. primjerice EIB ili EBRD. vode računa o pristupu stranim subvencijama opisanom u njoj.

Novi pravni instrument mogao bi biti uveden 2021. godine, priopćila je Komisija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU