EU želi smanjiti dominaciju dolara

19.01.2021. 11:45 / Izvor: HINA
EU želi smanjiti dominaciju dolara

Europska unija planira se boriti protiv "vladavine dolara" na svjetskim tržištima.

Europska unija planira se boriti protiv "vladavine dolara" na svjetskim tržištima, piše Financial Times (FT) pozivajući se na izvore u Europskoj komisiji.

"Svjetska financijska tržišta previše ovise o dolaru", kaže se u jednom od dokumenata na koji se pozivaju FT-ovi novinari.

Prema autorima članka, pitanje ovisnosti o dolaru i projekt slabljenja njegov e dominacije planira se pokrenuti neposredno prije inauguracije izabranog američkog predsjednika Joea Bidena.

EU, navodi se, želi prevladati poteškoće s kojima se suočio za vrijeme Trupova mandata, poput onih kad je SAD obnovio sankcije protiv Irana.

Inicijativa također govori o potrebi zaštite EU-ovih članica od "posljedica ilegalne eksteritorijalne upotrebe" takvih mjera.

"Godine Trumpova predsjedništva otkrile su naše ranjivosti i moramo ih ukloniti (...). Govorimo o mjestu Europske unije u svijetu: o sposobnosti da imamo dovoljnu ekonomsku i financijsku moć", citira FT izvor iz Europske komisije. Između ostalog, kao što je navedeno u članku, EU je ukazao na potrebu pronalaženja načina za jačanje uloge eura u svjetskoj areni - posebno kroz lekcije naučene iz pandemije koronavirusa.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU