EU želi ukloniti prepreke generičkim lijekovima

25.11.2020. 09:24 / Izvor: HINA
EU želi ukloniti prepreke generičkim lijekovima

Europska komisija želi pacijentima olakšati pristup jeftinijim generičkim lijekovima, pokazuje nacrt strategije za farmaceutski sektor, a zacrtala je i "stratešku autonomiju" EU-a kako bi se spriječile nestašice.

Europska komisija želi pacijentima olakšati pristup jeftinijim generičkim lijekovima, pokazuje nacrt strategije za farmaceutski sektor, a zacrtala je i "stratešku autonomiju" EU-a kako bi se spriječile nestašice.

EK želi da lijekovi budu cjenovno pristupačniji, pokazuje nacrt strategije, izložen u dokumentu koji je Reuters dobio na uvid a trebao bi biti objavljen u srijedu.

"Komisija će razmotriti ciljane mjere kojima bi se potaknula generička i bioslična konkurencija (izvornim lijekovima)", navodi se u dokumentu, a kao očekivani rok njihova uvođenja navodi se 2022. godina.

Generički su lijekovi jeftinije kopije patentiranih lijekova i temelje se na istim aktivnim tvarima. Proizvođači ih mogu stavljati na tržište tek nakon što isteknu prava intelektualnog vlasništva za izvorni lijek.

Komisija predlaže strožu primjenu propisa o ravnopravnom tržišnom natjecanju ​​kako farmaceutske tvrtke, vlasnici patenata, više ne bi mogle ometati ulazak na tržište i distribuciju konkurentskih a cjenovno pristupačnijih generičkih i biosličnih lijekova.

EU bi također mogao ukloniti zapreke ulasku generičkih lijekova na tržište, njihovu širu primjenu u sustavima zdravstvene zaštite i jasnije odredbe o ispitivanju patentiranih proizvoda, kako bi se posredno poduprlo podnošenje zahtjeva za odobrenjem generičkih lijekova.

Poticaji i obaveze farmaceutskih tvrtki mogli bi biti ponovo razmotreni najkasnije 2022. godine kako bi se uspostavila tješnja veza sa zahtjevima za širom distribucijom lijekova i snažnijom konkurencijom, dodaje Komisija.

Od proizvođača lijekova moglo bi se, primjerice, tražiti da patentirane lijekove učine dostupnima u svih 27 država EU-a, uz alternativnu mogućnost kraćeg razdoblja trajanja prava intelektualnog vlasništva.

Manje zemlje često im nisu zanimljive jer donose manju zaradu, napominje Reuters.

Komisija također želi spriječiti dramatične nestašice kakve su proljetos, u prvoj fazi pandemije prouzročile zabrane izvoza i druge trgovinske prepreke, posebno indijsko ograničenje izvoza paracetamola.

Među lijekovima kojih u EU nema dovoljno ili ih nema uopće Komisija navodi antibiotike, lijekove za djecu i lijekove za rijetke bolesti. U Bruxellesu procjenjuju da trenutno ne postoji lijek za 95 posto od više od 7000 poznatih rijetkih bolesti.

Komisija zato planira 2022. uvesti mjere jačanja "strateške autonomije" EU-a, uključujući ubrzani postupak izvješćivanja o nestašici lijekova i poboljšanu transparentnost zaliha.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU