EurActiv: Orbanova uvjerljiva pobjeda dodatno će uzdrmati EU

09.04.2018. 13:58 / Izvor: Fena
EurActiv: Orbanova uvjerljiva pobjeda dodatno će uzdrmati EU

Ovakav izborni ishod će dodatno uzdrmati Evropsku uniju, piše ova portal, specijaliziran za praćenje Evropske unije.

Mađarski premijer Viktor Orbán osvojio je treći izastopni mandat, a njegove antiimigrantske poruke biračima osigurale su mu dvotrećinsku većinu u parlamentu sudeći prema preliminarnim rezultatima izbora u toj državi, prenosi intenet portal EurActiv.

Ovakav izborni ishod će dodatno uzdrmati Evropsku uniju, piše ova portal, specijaliziran za praćenje Evropske unije.

Ultradesničarski nacionalist se u javnosti predstavlja kao zaštitnik mađarske kršćanske kulture od "nadolazeće muslimanske imigracije", što mu je donijelo milione glasova, posebno u ruralnim područjima. Orban je sinoć slavio u prisustvu hiljada svojih pristalica u Budimpešti. Prema preliminarnm podacima, njegova stranka Fidesz će imati 133 mjesta u parlamentu koji broji 199 zastupnika.

Nacionalistička stranka Jobbik je dobila tek 26 mjesta, a socijalisti samo 20. Orban će treći put zaredom imati dvotrećinsku većinu i moć da mijenja ustav. Evropska unija se u proteklih osam godina često sukobljavala sa Orbanovim antievropskim stavovima i kršenjem demokratskih normi i standarda. Pobjeda će mu dati snagu da ojača centralnoevropski savez protiv migracija i generalno antiintegracijsku i euroskeptičnu politiku. Prva mu je čestitala Marine Le Pen, čelnica francuskih desničara.

Odziv na izborima je bio rekordni, 70 posto, što je više nego na svim izborima u posljednjih 12 godina. Analitičari ističu da je Orban najviše glasova dobio u malim mjestima i selima, gdje dopiru samo poruke državne televizije i mediji njegovih poslovnih saradnika.

Orbanova pobjeda će ojačati, piše EurActiv, sve ostale desničare u Evropskoj uniji, posebno u Poljskoj i Austiji što će dodatno uzdrmati EU.

"Migracije su kao hrđa koja polako, ali sigurno obuhvata Mađarsku", rekao je Orban dan uoči izbora.

Iako ga EU kritizira zbog autokratskog načina vladanja, stavljanja pod kontrolu medija, njegove poruke su došle do birača. Poslovni ljudi bliski njegovoj stranci nastavljaju širiti svoje poslovanje, a preuzimaju kontrolu nad industrijama i finansijskim sektorom.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU