EU / POLITIKA

Eurojust: Organizovani kriminal se brzo prilagođava internetskom okruženju

20.04.2021. 12:36 / Izvor: Agencije

Broj slučajeva prekograničnog krijumčarenja droge prijavljenih Eurojustu gotovo se udvostručio u četiri godine, na 562 prošle godine, a uzrok tome djelimično je veliko povećanje proizvodnje sintetičkih droga.

U izvještaju objavljenom u ponedjeljak, Eurojust navodi da se vrijednost krijumčarenja droge samo u Evropskoj uniji procjenjuje na 30 milijardi eura na godinu.

Brzo povećanje proizvodnje sintetičkih droga kao što su metamfetamini i njihova prodaja na darknetu najveći su izazov za tužioce u EU, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Koriste "rupe u zakonima"

"Brzo mijenjajući sastav hemikalija koje se koriste za te droge… ili stvarajući nove supstance, proizvođači pokušavaju iskoristiti rupe u zakonima i izbjeći kazneni progon", navodi Eurojust u saopćenju.

Po izvještaju, ukupan broj slučajeva prekograničnog krijumčarenja droge gotovo se udvostručio, na 562 sa 279, između 2016. i 2020. godine.

U gotovo trećini slučajeva riječ je bila o sintetičkim i drugim novim drogama.

Eurojust navodi da proizvođači novih psihoaktivnih droga često ne rade u zastarjelim hijerarhijski ustrojenim mrežama za krijumčarenje droga i prodaja i distribucija odvijaju se na internetu.

Prilagođavanje internet okruženju

"Taj fenomen porastao je zbog pandemije COVID-19, jer se grupe organiziranog kriminala brzo prilagođavaju internetskom okruženju, koristeći osigurane komunikacijske kanale, kripto telefone, kriptovalute i tržišta na darknetu", navodi Eurojust.

Konzumenti droga, također, prelaze na darknet, plaćajući online i primajući drogu poštom, što komplicira krivični progon.

Agencija EU-a za saradnju u krivičnom pravosuđu (Eurojust) pomaže nacionalnim tijelima da ostvare saradnju u borbi protiv terorizma i organiziranog kriminala koji se odvija u više država članica EU-a.

PODIJELI:

TAGOVI:

Organizovani kriminal

Eurojust

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU