Europa smišlja kako zatvoriti porezne rupe koje koriste Google i Amazon

18.09.2014. 10:27 / Izvor: Deutsche Welle
Europa smišlja kako zatvoriti porezne rupe koje koriste Google i Amazon

Kako spriječiti da multinacionalne kompanije, koristeći legalne trikove, izbjegavaju plaćanje poreza? Pred zasjedanje G20 ministara financija je OECD formulirao nekoliko prijedloga

Kako spriječiti da multinacionalne kompanije, koristeći legalne trikove, izbjegavaju plaćanje poreza? Pred zasjedanje G20 ministara financija je OECD formulirao nekoliko prijedloga…

Prijedlozi predstavljeni javnosti u Parizu (16.9.) dio su akcijskog plana borbe protiv izigravanja poreznih obveza i prebacivanja profita (Base erosion and profit shifting – BEPS) koji provodi Organizacija za ekonomski razvoj i suradnju (OECD).

Prije toga su europski stručnjaci desetljećima radili na mjerama sprečavanja dvostrukog oporezivanja međunarodno aktivnih tvrtki. Nepravedno je naime i šteti poslovanju, da neki koncern poreze plaća kako u zemlji u kojoj ima sjedište, tako i u zemlji u kojoj obavlja neki posao. Taj je zadatak uspješno obavljen – no po mnogima čak preuspješno.

Sada problem više nije izbjegavanje dvostrukog plaćanja poreza, već prije svega činjenica da mnoge multinacionalne kompanije koriste svoju međunarodnu strukturu i logistiku i gotovo uopće ne plaćaju porez nigdje. Tako se praksa izbjegavanja dvostrukog oporezivanja često pretvara u praksu dvostrukog neoporezivanja. Toj praksi OECD svojim prijedlozima želi sada stati na kraj, objašnjava glavni tajnik organizacije Angel Gurria.

“Naš je cilj okončati praksu izbjegavanja plaćanja poreza”, kaže Pascal Saint-Amans, u OECD-u zadužen za pitanja oporezivanja, "a za to mi moramo promijeniti sadašnja pravila igre. Koncerni moraju plaćati porez tamo gdje obavljaju svoje poslove i zarađuju novac."

Legalno izbjegavanje plaćanja poreza je s jedne strane oblik nanošenja štete zajednici, što je pogotovo problematično u vrijeme krize, kada se u javnim proračunima gleda na svaki euro. S druge strane je to i nepraveno prema malih i srednjim tvrtkama, koje tu privilegiju zbog svoje orjentiranosti samo na jednu državu ne mogu korisititi.

Sadašnji propisi omogućuju velikim koncernima poput Amazona, Googlea ili američkog lanca kafića Starbucks da svoju zaradu prijavljuju u onim zemljama gdje je porezna stopa najniža.

Tako je primjerice Amazon svoju europsku centralu smjestio u Luxemburg. Prema računici novinske agencije Reuters, kompanija je u Europi samo 2011. godine zabilježila ukupan promet und 9,1 milijarde eura, ali je prijavila zaradu od svega 29 milijuna eura, na koju je platila porez. Prema navodima OESS-a su američki koncerni koristeći legalne trikove oko 2 000 milijardi dolara skrili od poreznih službi na porezni raj Bermudskog otočja.

Sada OESS predlaže različite mjere kako bi se to stanje promijenilo. Jedna od njih je uvođenje jedinstvenih pravila za tzv. hibridne financijske instrumente. Do sada su tvrtke-kćeri u nekim zemljama novčane dostave svojim centralama mogle proknjižiti kao plaćene kamate, kojima se umanjuje iznost poreznih plaćanja, dok su centrale taj isti iznos knjižile kao dividendu na koju se ne plaća porez, piše Deutsche Welle.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU